0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Ami véges, az elfogy

Az új magyar építészeti törvény nagy segítséget és támogatást fog nyújtani a díszkertészek által képviselt egyes szakterületek képviselőinek, legfőképp a tájépítészeknek, kerttervezőknek és a termesztőknek.

A támogatások nem közvetlenül, hanem szabályozások formájában jelennek majd meg.

A törvény szellemiségét, indokoltságát Gombos Márk területi tervezésért és építésügyi igazgatásért felelős helyettes államtitkár ismertette a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége februári tapolcai rendezvényén.

Kimondottan azokra a részletekre világított rá az államtitkár, amelyek majd ténylegesen és hosszú távon hatással lesznek a díszkertész ágazat működésére.

A tervezés módszertanát és jogi hátterét a szabályozások könnyítése alapozza majd meg az említett körnek, mondta.

Széles körű társadalmasítás

Elöljáróban beszámolt arról is, hogy a törvény elfogadását hosszú előkészítő folyamat előzte meg. A jogszabály, a szakma által létrehozott joganyag több mint hatezer észrevételt kapott, amelynek jelentős része kimondottan a zöld­ágazatot érintő felvetés és javaslat volt, és amelyek többségét igyekeztek beépíteni a tervezetbe. Mind a koncepció, mind a törvény normaszövege réglátott széles körű társadalmasítás eredménye. A törvény szellemisége, logikája az „ami véges, az elfogy” gondolat köré épült. Ezzel azt foglalták össze, hogy 2009–2019 között 463 ezer hektár termőföldet vontak ki Magyarországon művelés alól, ami nagyságrendileg az ország területének 5%-át teszi ki. Emellett 10 év alatt további körülbelül 10 százalékot nyilvánítottak beépítésre szánt területté. Ezek nagyon nagy számok. Az önkormányzatok, a beruházók újabb és újabb területeket kívánnak fejlesztésbe vonni és új beépítésre szánt területeket jelölnek ki.

Ezen adatok és tények vizsgálata mentén született meg a törvény, amely egyik nagy újítása, hogy egy tíz pontból álló alapelvrendszert (benne pl. a természeti rendszerek megőrzésének az elve, az emberi életminőség és az egyetemes tervezés elve, a hazai ellátásbiztonság elve) tartalmaz.

Ezen elveket fogják alkalmazni a végrehajtási rendeletek kidolgozásakor és a hatósági eljárásokban. A tervezésben és az építésben is érvényesülni fog ez a szemlélet, jegyezte meg Gombos Márk.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: