0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

III. Kárpát-medencei Gazdasszony Találkozó

Már hagyomány, hogy a nőnaphoz kapcsolódva rendezik meg Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében a Kárpát-medencei Gazdaasszony Találkozót.
Fotó: dr. Kállai Mária

Az immár harmadik alkalommal megvalósult eseménynek – melyet Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezete, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetsége és a Gazdaasszony Tagozata közösen hívott életre a Magyarok Kenyere Alapítvány támogatásával, Szolnok városa, a Megyeháza Díszterme adott otthont.

Fotó: dr. Kállai Mária

Hubai Imre Csaba, a NAK vármegyei elnöke, a MAGOSZ alelnöke házigazdaként köszöntötte a hölgyeket. Kiemelte, hogy a férfiak életének főszereplői a gazdasszonyok, akik nem csupán több szerepben, de a legnehezebb helyzetekben is helytállnak.

Szalay Ferenc polgármester kiemelt köszönetet mondott a vidéki nők szerepvállalásáért, majd hozzátette: „A hölgyekben rengeteg tenni akarás van, mi férfiak csak velük együttműködve tudunk előre haladni.

Fotó: dr. Kállai Mária

Nagyné Legény Ildikó a MAGOSZ Gazdasszony tagozatának elnöke, Hajdúnánás alpolgármestere köszöntőjében kiemelte: „A nők a társadalom megtartó erejét jelentik„, majd jelezte, hogy a jövőben is mindent megtesz a közösségek megerősítéséért.

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke ünnepi beszédében köszöntötte a határon innen és túlról érkező valamennyi gazdasszonyt, hölgyet, édesanyát. „A hölgyek nélkül a férfiak ereje halovány, igazán az erőt, az összetartást, a családot az asszonyoktól kapjuk, éppen ezekért is, a hölgyekhez csak a tisztelet hangján szabad szólnunk.” A nők összetartó erejét egy példával illusztrálta: két évbe telt, míg a MAGOSZ ifjú gazda tagozata megalakult, de a döntés megszületésétől két hónap is elég volt ahhoz, hogy a gazdaasszony tagozat megalakuljon, és már országosan is rendezvényeket szervezzenek.

Fotó: dr. Kállai Mária

Hubai Imre a vármegyei közgyűlés elnöke felszólalásában kiemelte: „Köszönet, hála és odafigyelés a hölgyeknek.„, majd külön köszönetet mondott a férfiaknak, akik minderről ma sem feledkeztek meg.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő zárszavában így fogalmazott: „A nők erőt és felelősséget mutatnak, alkotó energia és mérhetetlen szeretet képesség van bennük.”, majd köszönetet mondott minden gazdasszonynak, hogy az év 365 napjában végzik a munkájukat.

Az ünnepségen Dr. Fazekas Sándor volt agrárminiszter, országgyűlési képviselő szakmai előadásában az európai és ukrán mezőgazdasági kilátásairól beszélt. Mint fogalmazott, sokan kérdezik tőle, „meddig tart még ez a mostani nehéz helyzet?” Mint ismertette számos jel, érdek arra utal, hogy ez a helyzet velünk marad. Így azt tanácsolta, hogy meg kell vizsgálni, miben tudunk mások, és jobbak lenni, mint az Ukrán mezőgazdaság. A bio termékek vagy az Ukrajnában nem termelt növények vetésforgóba illesztése is egy ilyen irány lehet. Hasonlóan fontos a magasabb hozzáadott érték kialakítása. Alapanyag helyett feldolgozott formába kell hozni a termékeket és azzal piacra lépni, és erre a közeljövőben megjelenő pályázatok is nagy segítséget nyújtanak – hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor.

Fotó: dr. Kállai Mária

Az előadássorozat részeként Schneider Mónika az OTP Bank Nyrt. igazgatója pedig a gazdasszonyok és az agráriumban dolgozó családok finanszírozási lehetőségeiről számolt be a résztvevőknek. Az ünnepségen Batthyány-Schmidt Margit a Magyar Női Unió elnöke tartott díszelőadást, bemutatva saját fontosság és szervezetük működését és feladatait.

Az eseményt Plócs Csilla művésznő tárogató előadása, Berecz András előadóművész műsora, valamint városi diákok ünnepi műsora színesítették.

A III. Kárpát-medencei Gazdasszony találkozón hagyományteremtő céllal nőnapi kitüntetések kerültek átadásra a kárpát-medencében tevékenykedő, hosszú évek óta kiemelt szerepet vállaló hölgyek számára.

Kitüntetésükhöz ezúton is, kiemelten gratulálunk!

Fotó: dr. Kállai Mária
Forrás: magyarmezogazdasag.hu