0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Juh- és kecskeembrió-átültetés hazánkban és a kontinensen

Az európai embrióátültető tudományos szervezet (AETE) tagországaiban – így hazánkban is – folyamatosan gyűjtik az adatokat az asszisztált reprodukciós technika állapotáról.

A Nébih honlapján pedig minden termelő, aki állományában embriótranszfert alkalmazna, megtalálja a köztenyésztésben dolgozó, működési engedéllyel rendelkező embrió­átültető állomások elérhetőségét.

Az egyet-kettőt ellő haszonállatok szaporasági potenciáljának és genetikai előrehaladásának emelésére az utóbbi évtizedekben egyre szélesebb körben alkalmazzák az úgynevezett asszisztált reprodukciós eljárásokat. A „nagy testvér” szarvasmarháknál a világban másfél millió, ezen belül Európában évente változóan 120-150 ezer – hazánkban ezerötszáz körüli – embrió­átültetést végeznek manapság.

Az eljárás globális viszonylatban kereken hetvenöt éve, 1949-ben kezdődött el juhoknál, kutatási szinten.

A tenyésztői érdeklődés a hetvenes években jelentkezett először a módszer iránt, a nyolcvanas évek fordulóján aztán hazánkban is – kezdetben ausztrálmerinóembrió-importokkal – megjelent.

Az embriótranszfer haszna

Az embrióátültetés alkalmazására azért kerül sor, hogy a gazdaságilag értékes tulajdonságokkal rendelkező, de a szokványos termelési körülmények között megszülető utódok számánál többet állítsanak elő az állattartók. A módszer további előnye az állomány átlagánál jobban teljesítő egyedek gyorsabb elszaporítása, a ritka fajták egyedszámának hatékonyabb növelése, továbbá az intenzív állattenyésztés kihívásainak eleget tenni nem képes, de a világörökség részét képező, őshonos és védett populációk megőrzése, megmentése.

Biosecurity típusú előny a minimális állat­egészségügyi kockázat akár az import, akár a belföldi alkalmazás terén.

Járulékos előny még az akklimatizációs nehézségek kiküszöbölése is, ha felnőtt egyedek helyett embriók importjára esik a választás.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: