0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Egész évre kihat, hogy most jókor védekezünk-e – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

Kritikus fenológiai állapotban van a gyümölcsfák nagy része, vagyis a teljes szezon növényvédelmét meg fogja határozni, hogy ebben az időszakban jól időzítettük-e a védekezést. Egyebek között a moníliát kell most megfékezni.

A márciusi kissé hűvösebb és csapadékosabb időjárás ellenére a növények túlnyomó többsége túl van a rügyfakadás állapotán, a mandula és a kajszi javában virágzik. Az őszibarack már a középső országrészben is bontja szirmait, néhány szilvafajta fehérbimbós fejlettségű. Az alma és a körte, valamint a birs egérfüles állapotban van. A cseresznye és a meggy zöldbimbós, sőt a füge is elérte ezt az állapotot. A kora tavaszi növényvédelem szempontjából mindezek kritikus fenológiai állapotok, ezért a permetezések megfelelő időzítése egész évre kiható jelentőségű.

fehérbimbós virágzás monília
A monília kórokozója a virágon keresztül könnyedén behatol a növényekbe, mert viszonylag hosszú ideig és több alkalommal vizesek a virágok

A hűvösebb és esőkkel tarkított időjárás a legnagyobb gondot most a csonthéjas termésű gyümölcsfák esetében okozhatja, ugyanis a virág- és hajtásfertőző monília számára optimálisak a feltételek a járványos fertőzéshez. A kórokozó a virágon keresztül könnyedén behatol a növényekbe, mert viszonylag hosszú ideig és több alkalommal vizesek a virágok és a virágzásközeli rügyek. Jelenleg réztartalmú gombaölővel nem permetezhetünk, erre visszatérni csak virágzás után lehet tribázikus rézkészítményekkel. Most a legjobb megoldás a kórokozó ellen hatékony kontakt és felszívódó szerek bevetése fehérbimbós állapotban, virágzásban és sziromhulláskor.

Az őszibarack esetében a moníliás fertőzés mellé betársul a tafrinás levélfodrosodás járványveszélye. A kimondottan nedvesség- és hidegkedvelő gomba a jelenlegi időjárásban könnyedén fertőzi a rügyeket, így elkerülhetetlen a folyamatos védelem.

Az előrehaladott fejlettségi állapotban itt sem permetezhetünk rézzel, helyette a levélfodrosodás ellen hatékony kontakt és felszívódó fungicideket kell használni. A járványveszély csak a hőmérséklet tartós emelkedésével (14 °C felett) múlik el, bár előfordul időnként, hogy a terméskezdemény is megfertőződik.

Az alma és a körte egérfüles állapota szintén kritikus a gyümölcsfák szempontjából. A fiatal almalevélkéket már szívogatja a levélpirosító levéltetű, de a varasodás kórokozója is korán fertőzhet, illetve a lisztharmattal fertőzött rügyekből az egészséges levélkék is megbetegedhetnek.

Legjobb ilyenkor a beteg, „gyertyás” vesszőket levágni a fákról. Körtén már megjelentek a körtelevélbolha imágói, és megkezdődött a tojásrakás a kifakadt rügyek környezetében.

poloskaszagú szilvadarázs
A poloskaszagú szilvadarazsak rajzásmegfigyelésére most kell kihelyezni a fehér ragacsos fogólapokat

Egyes szilvafajták elkezdtek virágozni, a többi pedig fehérbimbós állapotban van. Virágzáskor kezdik petéiket rakni a poloskaszagú szilvadarazsak, ezért az optimális védekezés időpontja erre az időszakra esik. A darazsak pontos rajzásának megfigyelésére most kell kihelyezni a fehér színű ragacsos fogólapokat a szilvafák napsütötte ágaira.

A rajzáscsúcstól számított 10-12 nap a védekezés optimális időpontja, ugyanis ekkor kelnek a lárvák.

Nem szabad megvárni, hogy a lárvák befurakodjanak a gyümölcskezdeménybe, mert utána már csak felszívódó rovarölő szerrel kezelhetünk.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos
(
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara)

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet