0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Támadásban a monília és a csiga – növényvédelmi előrejelzés 11. hét

Gombaölő szerek nélkül szinte reménytelen megvédeni a csonthéjasokat a moníliától: virágzáskor, majd sziromhulláskor és utána, vagyis most kell permetezni. Kezdjük el a védekezést a csigák ellen is, mert több kedvenc növényük már kibújt a talajból.

A minden hőmérsékleti rekordot megdöntő február után ugyan kissé csökken a nappali és éjszakai hőmérséklet, de továbbra is melegebb várható a március elején megszokottnál. Csapadék kevesebb esett az utóbbi hetekben, de ez még nem érezteti hatását a talajok nedvesség-ellátottságában. Március első napjaiban minden gyümölcstermő növény kifakadt, a mandula és a kajszi kivirágzott, és az őszibarack egyes fajtái is a virágzás kezdetén állnak. Remélhetőleg komolyabb fagykárok nélkül megússzuk a következő napokat. monília

A virágzó és zöldbimbóban levő csonthéjas gyümölcsű fáknak növényvédelmi szempontból most a virág- és hajtásfertőző moníliával kell megküzdeniük,

de ez néhány toleráns fajta (Csengődi meggy) kivételével gombaölő szeres beavatkozás nélkül szinte reménytelen vállalkozás. A rózsaszín- illetve fehérbimbós fenológiai állapot előtti rezes permetezés jó alapot ad ugyan a sikerhez, de virágzás idején csapadékhullástól függetlenül további kezelésre van szükség, amit sziromhulláskor és utána is meg kell ismételni. Ezekben az időpontokban már kontakt és felszívódó készítményeket kell használni, hogy megelőzzük a kórokozó behatolását a fák hajtásaiba és vesszőibe. Az utóbbi években kialakult a kórokozó igen agresszív rassza, emiatt időnként még a leghatásosabb gombaölő készítmények használata mellett is előfordul virág- és hajtáselhalás.

A tünetek alapján sokan összetévesztik a betegséget az almástermésű fák baktériumos tűzelhalásával, de ez utóbbi kórokozó csak az almát, birset, körtét és néhány rokon dísznövényt támadja meg, de csonthéjasokat sohasem.
Csonthéjasok moníliája cseresznyén (Fotó: Dr. Aponyi Lajos)

Az enyhe tél miatt ismét okozhat meglepetést a csonthéjasok sztigminás levéllikasztó betegsége, mely a 2022/2023-as tél után is igen korán megtámadta a növények lombozatát. Akkor és most is a babérmeggy örökzöld levelein telelt át és már kevéssel a virágzás után megfertőzte a fákat. Normál körülmények között csak a cseresznye és a meggy szürete után fontos a lombvédelem, de a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is szükséges lehet a gombaölő szeres beavatkozás már a gyümölcsnövekedés időszakában.

Szerencsére a monília ellen bevált készítmények egyúttal a levéllikasztó betegség ellen is hatékonyak.

Továbbra is figyeljünk az őszibarack tafrinás levélfodrosodására, mert már a kisebb csapadék is aktivizálja a kórokozót, pláne, ha hűvösebb napok következnek. Virágzástól már csak kontakt és felszívódó szerek hatékonyak a dérgomba ellen.

Támadnak a házas és meztelencsigák! Kezdjük el a védekezést, mert több kedvenc növényük (saláta, zöldhagyma, szívvirág, harangvirág) már kibújt a talajból. Akár egyetlen éjszaka is jóvátehetetlen károkat okozhatnak védelem nélkül.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a Magyar Növényorvos honlapon.

A termőtalajok életben tartása mikromennyiségekkel

Madarak és ragadozó rovarok segíthetik a növényvédő szerek helyettesítését

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: