Virágzáskor figyeljünk nagyon
A kórokozó aszkospórája tág hőmérsékleti határok közt, 0,5-30 °C-on képes fertőzni, de alacsonyabb hőmérsékleten hosszabb levélnedvesség mellett. Közepesen erős fertőzés következik be, ha 5-6 °C-on 1-2 napon át nedvesek a levelek, míg 15-16 °C-on 15-20 órás levélnedvesség már erős fertőzést eredményez. A későbbi ivartalan, konídiumos fertőzéshez jóval kevesebb nedvesség is elég, és ez azért is veszélyesebb, mert a varas foltokban négyzetcentiméterenként 35-200 ezer konídium képződik.

A virágzás körüli időszakban kell nagyon odafigyelni a varasodás megelőzésére, hangsúlyozta Imre László. Azért védjük a leveleket, mert azok tartják fenn a tápanyagáramlást a virágok felé, a gyümölcs pedig már zöldbimbós állapotban fertőződhet. A csészeleveleken tud megtelepedni a varasodás, és a növekvő gyümölcs ugyan kinőheti a tüneteit, de eltüntetni már nem lehet azokat. Ebben az időszakban hűvös idő szokott lenni, mégsem elég kontakt szerrel védekezni, mert gyorsan fejlődnek a levelek és a hajtások, még a felszívódó szerek is hamar felhígulnak a szövetekben, a kontakt szert pedig két nap alatt képes kinőni az almafa. Ismételni kell tehát a permetezést.
Nagyon jó permetléfedettség és jó időzítés kell a hatékony védelemhez. A gyümölcs fejlődése is nagyon gyors kezdetben, kötődéstől nem egészen három hét alatt eléri a zölddió nagyságot, ami azt jelenti, hogy a felülete az átmérőjéhez képest négyzetes arányban nő, ezt is figyelembe kell vennünk. Az első két hétben pedig különösen fogékony a gyümölcskezdemény a betegségekre.
Tavaly már elmondta a szakember, de most is felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent a Venturia asperata gomba, amit csak
laboratóriumban lehet megkülönböztetni a Venturia inaequalistól, viszont képes megbetegíteni azokat a varasodásrezisztens almafajtákat, amelyek Vi6R (más néven Vf) génből eredően ellenállók, ilyen például a Prima vagy a Goldrush.