0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

EU vámot fog kivetni az orosz gabonaimportra

Az EU vámokat készül kivetni az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonaimportra, hogy megnyugtassa a gazdákat és néhány tagállamot – közölték a terveket ismerő tisztviselők a Reuters-szel.

Kereskedők szerint az orosz és fehérorosz szállítmányok alacsonyak voltak az Unió piacaira, az ukrajnai szállítmányokhoz képest, így minden bizonnyal a vámok kivetése nagyrészt szimbolikus lenne. Az orosz SovEcon kutatócég szerint ennek csekély hatása lenne a gabonakereskedelemre és az árakra, mivel az orosz szállítmányok mindössze 2%-a ment Európába, kivéve a napraforgódarát, amelynek az orosz export egyharmadát az Európai Unió vitte el.

Illusztráció
A Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Bizottság tonnánként 95 eurós (103,26 dollár) vámot javasolna az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, az olajos magvakra és az azokból származó termékekre pedig 50%-os vámot.

Uniós tisztviselők elmondása szerint a számok „körülbelül helyesek”, bár még véglegesítésre várnak. Egy másik értesülés szerint az intézkedés valószínűleg tarifa formájában történik majd, mivel a kereskedelmi intézkedésekhez csak többségi uniós támogatás szükséges, ellentétben az egyhangú szankciókkal. A vámok a 27 tagú EU-ba szánt gabonákra vonatkoznának, és nem vonatkoznának a gabonaféléknek az EU-n keresztül más országokba történő tranzitjára – közölték a források. Az Európai Bizottság adatai szerint az EU teljes gabona- és olajos magimportja Oroszországból 2023/2024-ben 1,8 millió tonna volt február végén. Ez az ukrajnai 19,1 millió tonnához képest. Kijev az orosz élelmiszerimport teljes uniós betiltását sürgette, bár egy ukrán forrás szerint az orosz gabona mennyisége nem igazán nagy ahhoz, hogy befolyásolja az európai árakat.

Forrás: Thomson Reuters