0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Cuki gida! Lombikbébi „mini” kecske született Britanniában

Stacey és Steven Briggs, a Leicestershire-i Windmill Farm Park tulajdonosai IVF-technológia segítségével honosították meg a nigériai törpekecske fajtát az Egyesült Királyságban.

A világ legkisebb tejhasznú fajtájaként ismert nigériai törpe kecske első brit egyede 2024. március 14-én született a Windmill Farm Parkban – áll a Pressat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A mindössze 22 cm-es magasságú gida várhatóan nem nő meg 60 cm-nél nagyobbra: egyharmaddal kisebb lesz, mint standard brit tejelőkecske unokatestvérei. Rendkívül aranyos, és már most a farm állattenyésztő csapatának nagy kedvence.

nigériai törpe kecske
Nagy-Britannia eddig egyetlen nigériai törpekecskéje
fotó: Pressat

Az Amerikában és Ausztráliában található nigériai törpekecske-állományok mellett ez hatalmas előrelépés a fajta számára, amelyet csak az IVF (In vitro fertilization, in vitro megtermékenyítés) fagyasztott embriók használata tett lehetővé.

nigériai törpe kecske
A gida mindössze 60 centi magas lesz, mire felnő
fotó: Pressat

Nigériai törpe kecske – Honnan a fajtaválasztás?

Steven és Stacey szereti a ritka fajtákat. Steven a Windmill Farmon nőtt fel állatok között, Stacey érdeklődése a nigériai törpe kecskék iránt pedig nem sokkal azután kezdődött, hogy 2010-ben kiderült, hogy intoleráns a tehéntejre.

A nigériai törpe kecskefajta amellett, hogy a világ legkisebb tejelő fajtája, kiváló minőségű tejéről is ismert. Nemcsak hogy gazdagabb íróban, mint a nagyobb fajtáké, de méretükhöz képest jelentős mennyiséget is képesek termelni.

Stacey meg is lepődött, hogy a világ legkisebb tejelőkecske-fajtáját nem tartják az Egyesült Királyságban. A fajta meghonosításának egyetlen járható útja az volt, hogy fagyasztott embriókat hozattak a tengerentúlról, és azokat helyi „béranyák” hordták ki.

A búr anya nigériai törpe gidájával.
fotó: Pressat

Az IVF-technológia sikere kecske esetén

Stacey így beszélt a projektről:

„Az érzelmek hullámvasútja volt. Sok kihívás után októberben 9 embriót ültettünk be 6 búr kecskénkbe, és a januári UH-vizsgálat kimutatta, hogy egy sikeres vemhességünk van. Azután folyamatosan a karunkat, ujjainkat keresztben tartva szurkoltunk a sikerért, és megkönnyebbültünk, amikor 2024. március 14-én egy egészséges kis bakkecskénk született. A béranya, Myrtle nagyszerűen gondoskodik róla.”

A fagyasztott embriók több mint 18 hónapos tervezést és papírmunkát követően 2023. július 10-én indultak útnak az Egyesült Államokból. Az Egyesült Királyságban 2023. augusztus 4-én vámkezelték őket, majd 2023. október 25-ig egy brit tárolóközpontban tartották őket, amikor is kilenc embriót ültettek be 6 búr kecskébe.

„Az anya és a kölyök jól vannak, és biológiai biztonsági okokból a gidát jelenleg a látogatók elől elzárva tartják. Amint egy kicsit idősebb lesz, átkerül a Farm Park nyilvános területeire. Reméljük, hogy amikor felnő, ő maga is apuka lesz, és gazdagítja az Egyesült Királyság tejelő fajtáit.”

Juh- és kecskeembrió-átültetés hazánkban és a kontinensen

Kedvelt társállatok a törpekecskék

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Pressat sajtóközlemény

Magazin ajánló: