0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Precíziós gazdálkodási helyzetkép

Kiemelt jelentőségű manapság a jövedelmezőséget biztosító technológiai vívmányok és a mesterséges intelligencia használata a mezőgazdaságban. A precíziós gépeket már a 300 hektárnál nagyobb területű gazdaságok nagy része használja.

A Kynetec Hungary Kft. független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a részvételt mindazoknak, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre voltak, és ezúttal is szeretnénk kérni a gazdálkodókat, hogy válaszoljanak a kérdezőbiztosok megkeresésére. precíziós

repce

A cég évről évre több mint 2 ezer gazdaságot megkérdez a különböző kultúrák termesztéstechnológiájáról és ad információkat a gyártó cégeknek, kutatóintézeteknek, emellett sok egyedi felmérést is végez.

Precíziós mezőgazdasági technológiák használata Magyarországon 2023-ban a gazdaságok mérete szerint a fő szántóföldi kultúrák vetésterületének százalékában

Kiemelt jelentőségű manapság a jövedelmezőséget biztosító technológiai vívmányok és a mesterséges intelligencia meglévő és jövőbeni használata a mezőgazdaságban. A gazdaságokban a döntéshozók nagyobb része 50 évnél is idősebb, de ez nem jelenti azt, hogy ne mutatnák ők is a mindig szükséges nyitottságot az új technológiákra és az innovációra való hajlandóságot. A kalászos-, napraforgó-, repce-, kukoricakutatásokban részt vevő gazdaságokat (összesen 1229 gazdaság) is megkérdezték arról a kérdezőbiztosok 2023 május-június során, hogy a precíziós gazdálkodás melyik elemét, elemeit használják. Az ábrán a fő szántóföldi kultúrák 3,3 millió hektáros vetésterületére százalékoltuk az adatokat.

Többféle technológia, különböző megvalósítási szinteken áll a gazdaságokban, idő, pénz és szakértelem is hiányozhat az egyes elemek összekötéséhez.

A precíziós technológiákból legnagyobb arányban a gépeket használják a gazdálkodók, viszont nem mindenki használja a gépekhez elérhető döntéstámogató szoftvereket.

A precíziós gépeket már a 300 hektárnál nagyobb területtel rendelkező gazdaságok döntő többsége használja, ugyanakkor nagy a kontraszt a precíziós szoftverek, meteorológiai állomások, farmmenedzsment szolgáltatások használatában a gépekhez képest. A mezőgazdasági drón használata (akár biomassza-feltérképezéshez vagy állománykezeléshez) egyelőre kevésbé elterjedt, de a következő években biztosra vehető a szélesebb körű használata. Adataink alapján a következő években még várható a beruházási hajlandóság a precíziós technológiákba, de ez a szántóföldi területeken területarányosan átlagosan 20 százalékot tehet ki a technológiákat most még nem használó gazdaságok között.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: