0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Precíziós gazdálkodási helyzetkép

Kiemelt jelentőségű manapság a jövedelmezőséget biztosító technológiai vívmányok és a mesterséges intelligencia használata a mezőgazdaságban. A precíziós gépeket már a 300 hektárnál nagyobb területű gazdaságok nagy része használja.

Az új 2023–2027 között érvényes Közös Agrárpolitika hozta magával az Agro-ökológiai Programban (AÖP) való részvételi lehetőséget is. A Magyar Mezőgazdaság 8. számában a szántóhasznosításra, ezúttal pedig az ültetvényhasznosításra vonatkozó adatokat tekintjük át.
Tavalyi szőlőfelmérésünkben 366 termelő válaszolt a kérdésekre, akik összesen 8293 hektáron művelték a kultúrát, így a Kynetec által becsült szőlőterületnek a 14 százalékát művelték.

A 2023-ra becsült szőlőterület 60 548 hektárt tett ki.

Gyümölcskutatásunkban összesen 338 termelő válaszolt, akik 12 885 hektáron termesztettek valamilyen gyümölcsöt, így az almatermésűek, szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack, őszibarack 55 316 hektáros becsült területéből 23 százalékán termelték a felsorolt gyümölcsöket. Mind a szőlőben, mind a gyümölcskultúrákban a kérdezettek által adott válaszokat súlyozás után a teljes művelt területre vetítjük ki.
Az ültetvény-földhasználat hasznosítási mód esetében nem volt kötelező vállalni valamilyen gyakorlatot 2023-ban, ha az ültetvény területeinek együttes nagysága az 1 hektárt nem érte el.

Szőlőben az 1 hektár alatti területek (összesen 10 986 hektár) majdnem egyötödét teszik ki a termőterületnek, gyümölcskultúrák esetében az 1 hektáros területek aránya ennél jóval kisebb, körülbelül 7 százalékot tett ki 2023-ban, így ezen gazdaságok nem megvalósult vállalásai befolyásolják az adatokat, ezért külön jelezzük a teljes kultúraterülethez viszonyított arányukat.

A válaszok összege több, mint 100 százalék lesz, mivel akik vállalták a programban való részvételt, választhattak 2 előírást is a 2 pontos részvételi küszöb eléréséhez. A könnyebb áttekinthetőség érdekében két külön diagramon mutatjuk meg az eloszlásokat.

1. ábra: Agro-ökológiai Programban előírt kötelezettségek vállalása 2023-ban szőlőben az ültetvények teljes területének (60 548 hektár) arányában
2. ábra: Agro-ökológiai Programban előírt kötelezettségek vállalása 2023-ban gyümölcsben az ültetvények teljes területének (55 316 hektár) arányában

Az 1. és 2. ábrán láthatjuk, hogy gyümölcsültetvényekben többen választották a program egyes elemeit, hiszen jóval alacsonyabb az 1 hektár alatti ültetvények aránya, mint szőlőben. Mind szőlőben, mind gyümölcsben a terület legnagyobb részén a talajtakarást választották a gazdálkodók a teljes területre kivetítve, ugyanakkor gyümölcsben kétszer akkora a talajtakarás részesdése (28 százalék), mint szőlőben (14 százalék).

A gyümölcsültetvényeken az évelő talajtakarás is jelentősnek mondható, a terület 12 százalékán választották.

Gyümölcsben területarányosan a mikroöntözést választották az ültetvények egyötödén, így a második helyre került. Fontos megjegyezni, hogy a mikro (miniszórófejes) öntözés nem összekeverendő a csepegtető öntözéssel. Gyümölcsben és szőlőben is fontos szerepet játszott továbbá a talaj- vagy növénykondícionáló szerek alkalmazása az ültetvényeken. Ez utóbbi szegmens hirdetéseiben rendkívül nagy hangsúlyt kapott az AÖP pontok megszerzésének a lehetősége, de ez ugyanígy igaz a folyékony karbamid esetén az inhibitorok alkalmazására is.

 

Szeretnénk megköszönni a kutatásainkban résztvevőknek, hogy válaszoltak kérdéseinkre. A 2023–2024-es évre is sikeres és eredményes gazdálkodást kívánunk!
Ez is érdekelheti:
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: