0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Öntözés, hűtés kevesebb vízzel Abu Dhabi-ban

A Wageningeni Egyetem és Kutatóközpont évekkel ezelőtt kezdett termesztési kísérleteket Szaúd-Arábiában.

A projekt célja, hogy számottevően kevesebb víz és növényvédő szer felhasználásával érjenek el megfelelő mennyiségű és minőségű terméshozamot. Az Egyesült Arab Emirátusok érdeklődését is felkeltették a kísérletek, és felkérték a kutatókat, hogy Abu Dhabi régióban is állítsanak be hasonlókat három kiemelt kertészeti termesztő körzetben. Az egyik Abu Dhabi városának közelében van, ahol a párás meleg jellemző, a másik kettő pedig Al Ain város szomszédságában és az Abu Dhabi régió déli részén, ahol száraz, meleg a klíma.

Ezeken a területeken leginkább egyszerű termesztőberendezésekben, fóliasátrakban hajtatnak uborkát, paradicsomot, illetve padlizsánt, a néhány üvegházat pedig fügével telepítették be.

Ezenkívül sokan szabadföldön termesztenek például cukkinit, kukoricát vagy takarmánynövényeket. A fóliasátrakban a külső magas hőmérséklet hatására gyorsan felforrósodó levegőt jellemzően párologtatással hűtik. A holland kutatók kimutatták, hogy ezeknél a párologtató hűtőrendszereknél néhány egyszerű beállítással jelentősen csökkenthető a hűtéshez szükséges víz mennyisége. Ezenfelül mobiltelefonos alkalmazással összekötött, a talaj nedvességtartalmát mérő érzékelőket is felszereltek, így pontos, mért adatok alapján lehet elindítani az öntözést akkor, amikor arra valóban szükség van, ezzel is elkerülve a felesleges vízhasználatot. A termelőket a biológiai növényvédelemben is segítik az egyetem szakemberei a helyi bemutató gazdaságokban tartott tájékoztatókon, mivel

sok kertészetben nagy a rovarnyomás és a termelők máig nagyon sok növényvédő szert használnak.

Abu Dhabi régióban a Wageningeni Egyetem takarékos ter­mesztésre irányuló négyéves projektsorozata 2023-ban indult, költségeit a helyi kormányzat állja.

Illusztráció

Ez is érdekelheti:

Magyar segítséggel létesült mintafarm Kenyában

A víz tudja a dolgát

Forrás: Kertészet és Szőlészet/wur.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: