0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Több ezer fóka pusztul el madárinfluenzában

Több tízezer fóka és oroszlánfóka pusztult el a világ különböző pontjain a madárinfluenza miatt. Az ilyen mértékű pusztulás aggasztó ökológiai szempontból, de az emlősökre veszélyes mutáns variáns kialakulása szempontjából is.

Míg a háziállatokban igyekszünk kontroll alatt tartani ezt a veszélyes vírust, a vadonban akadálytalanul terjed. Az USA keleti és nyugati partvidékén is felütötte a veszélyt a kór, és több mint 300 fóka pusztult el New England-ben, és még maroknyi a washingtoni Puget Sound-ban. Dél-Amerikában több, mint 20 ezer oroszlánfókát ölt meg a kór Chilében és Peruban, valamint több ezer elefántfókát Argentínában – összegzi a Phys.org.

A kutatók még mindig keresik azt, hogyan fertőzte meg a vírus a fókákat. Vélhetően a beteg tengeri madarak lehettek a betegség forrásai, mondta Marcela Uhart, a Karen C. Drayer Vadegészségügyi Központjának igazgatója a Kaliforniai Egyetemen (Davis). A magas mortalitás a dél-amerikai tengeri emlősöket 2022 óta sújtja folyamatosan. Emellett csak Peruban és Chilében több tízezer madár hullott el. És még nincs vége, a vírus ugyanis februárban az Antarktiszra is eljutott.

Oroszlánfókák a perui partoknál – illusztráció
Fotó: Pixabay

Ökológiai katasztrófa és humán egészségügyi rizikó is

A fókák és oroszlánfókák pusztulása az ökoszisztémákat is veszélyeztetik. Ezek az állatok csúcsragadozóként fontos szerepet töltenek be a táplálékláncba. Nélkülük ugyanis túlszaporodna a halállomány.

A legtöbb érintett faj, mint a dél-amerikai oroszlánfóka és a déli elefánt fóka nagyjából stabil populációval rendelkezik. A kutatók azonban aggódnak, hogy a vírus más, ritkább fajokra is átugorhat róluk.

A tudósok úgy vélik, hogy a madárinfluenza lehetett az oka annak is, hogy tavaly több száz kihalással veszélyeztetett kaszpi fóka pusztult el Oroszországban.

Kaszpi fóka
Fotó: Wikimedia Commons

Azonban nem csak ökológiai szempontból aggasztó a tengeri emlősök pusztulása, hívták fel a tudósok a figyelmet egy, a Nature Communications című tudományos lapban megjelent cikkben. A tavaly ősszel megjelent tanulmányban rávilágítanak arra, hogy

aktív megfigyeléssel kell kísérni a helyi kitöréseket. Ezzel lehet kordában tartani a járvány terjedését, valamint csökkenteni annak esélyét, hogy a betegség más fajokra vagy akár az emberre is átterjedjen

– írták a szerzők tavaly ősszel.

Egy februári tanulmány még aggasztóbb eredményeket közölt: a madárinfluenza vírusa képes „átjárni” az emlősök és a madarak közt. A kutatók közel egyforma vírust találtak az elpusztult oroszlánfókákból, fókákból és tengeri madarakból származó mintákban. Ez jelentős felfedezés, mivel alátámasztja egy több fajt érintő járvány kitörését, mely a tengeri emlősöket és a madarakat is érinti.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: