0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Fodrostollú magyar lúd fajtaklub alakult

A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségén belül megalakult a fodrostollú magyar lúd fajtaklub. A „baráti társaság” célja a fajta standardja szerinti tenyésztése mellett a szín- és tollforma eredetének kutatása is.
Fodrostollú magyar lúd Szeifert Péter tenyészetéből
fotó: mmg/Csatlós Norbert

Az őshonos magyar fajta tizenöt elkötelezett tenyésztője fogott össze a fodrostollú magyar lúd tenyésztése és kiállításokon való bemutatása érdekében.

Ahogy azt a klubot szervező Molnár Máriától megtudtuk, az ország minden szegletében élő tagok között vannak, akik régóta szeretik és tartják, tenyésztik is a fajtát, és vannak olyanok is, akik csak egy-két éve figyeltek fel a fodrostollú szépségére.

A tagok között ismerősök ismerősei ugyanúgy vannak, mint azok a tenyésztők, akik a lapunkban megjelent írás nyomán kerültek be a közösségbe. A klub pedig rögtön „nemzetközi” is lett, hisz a fajta két Szlovákiában élő tenyésztője is az alapítók között van.

„Az MGKSZ-en belül 10 taggal lehet fajtaklubot alakítani, így a 15 alapítóval erős a fodrostollúak klubja . Üdítő újdonság is a szövetség életében, hogy a fajtaklubnak köszönhetően 12 új taggal gyarapodott a tagságunk. Felemelő érzés azt tapasztalni, hogy a tenyésztők közösséget próbálnak alkotni a közös céljaik megvalósítása érdekében.”

– mondta el Heincz László, az MGKSZ elnöke.

Fodrostollú magyar ludak Furcsa Gábor tenyészetéből
fotó: Fodros Tollú Magyar Lúd Fajtaklub

Az alapító tagok névsora: Molnár Andrásné (Marcsi), Daróczi Szilvia, Diós László, Furcsa Gábor, Fűkő Gábor, Gyurkovics Gabriel, Katona Zoltán, Kotroczó József, Kökény Krisztián, Podoni Zsolt, Súlyok Sándor, Szabó Ákos, Szeifert Péter, Szigeti Tamás, Vékony Attila

„Rengeteg álommal és tervvel valamint nagyon sok tanulni valóval vágunk neki álmaink megvalósításának. Áprilisban az elméleti tudásunk fejlesztése kerül előtérbe, októberben pedig szeretnénk egy szakmai napot tartani, ahol nem csak beszélünk a madarakról, hanem elvisszük bemutatni a lúdjainkat is.Ez utóbbi természetesen pillanatnyilag elég merész álom, hisz az utódok leginkább még tojás formájában láthatók. No de merjünk álmodni! – fogalmazott a szakmai berkekben Molnár Marcsiként ismert tenyésztő. Az akkor bemutatandó madarak viszont már az MGKSZ szabályai szerint gyűrűzött példányok lesznek.”
Fodrostollú magyar lúd Szigeti Tamás tenyészetéből
fotó: Fodros Tollú Magyar Lúd Fajtaklub
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: