0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

Előremutató keresztezés Martonvásáron

A klímaváltozás az utóbbi években sok feladatot adott az állat­tenyésztőknek, kutatóknak: új technológiai megoldásokat, illetve a hőstresszt jobban  toleráló egyedeket, családokat, fajtákat kezdtek kialakítani.

A tejelő szarvasmarha-tenyésztésben a holstein-fríz fajtán belül az egyik szelekciós szempont a hőtűrés lett, a húsmarhatenyésztők viszont már egy évszázada is új fajták kialakításában látták a megoldást a melegedésre. Hazánkban dr. Gyulay Gyula a saját gazdaságában foglalkozik a hazai klímát jól tűrő, jövőbeni húsmarhafajta nemesítésével. keresztezés

szarvasmarhák
Fotók: Csatlós Norbert

A Martonvásár határában lévő Gábor-majort, az ott lévő blonde d’Aquitaine törzstenyészettel együtt 2008-ban vásárolták meg Gyulay Gyulaék az egykori téeszből alakult kft.-től. Az állomány továbbra is a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete ellenőrzése alatt áll, azonban az állattartást inkább másodlagosnak mondanám ezen a telepen.

A „blondi” törzstenyészetből származó tenyészállatok (tenyészbikák, tenyészüszők és vemhes üszők) mellett ugyanis wagyu, limousin, magyartarka, charolais, murray grey tenyészbikákat és nőivarú tenyészállatokat is értékesítenek.

Mindennek alapja pedig az itt folyó embrió-előállítás. Gyulay Gyula 30 éves állatorvosi és kérődző-egészségügyi szakállatorvosi gyakorlatával és állattenyésztői tapasztalatával embriológusként irányítja és végzi a szakmai munkát.

Az állattenyésztést és állategészségügyet szabályozó törvények szerint hazánkban csak olyan szarvasmarhából nyerhető átültethető embrió, aminek a tenyésztőegyesülete ehhez hozzájárul,

Ezekben a tartályokban tárolják a lefagyasztott embriókat

vagyis kijelöli a donorállatot. Más egyedből nyert embrió beültetése illegális.

Évente körülbelül 150 embrióprogram zajlik a martonvásári laboratóriumban.

Átlagosan 7 embriót nyernek ki egy mosásból, amiből 7-800 a beültethető, jó minőségű embrió. Ebből 500-at be is ültetnek. Minden engedélyezett szarvasmarhafajtával foglalkoznak – az itteni gulyából magyartarka, blonde d’ Aquitaine, charolais, limousin, murray grey és wagyu tenyészállatok is kikerülnek.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: