0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Már lehet nevezni az ország legjobb borainak mustrájára

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt.

A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Heliaban kerül sor. Az Országos Borverseny (OBV) háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok.

A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idén is támogatja a nevezőket, ugyanis a 2024. évi borvidéki borversenyek nagy arany és aranyérmes borainak nevezési díjából az Országos Borverseny lebonyolítója 50%-os engedményt biztosít. A nevezési díj megfizetésének maradék 50%-át egyes borvidékek átvállalhatják, így a borászok akár ingyen is nevezhetik a borvidéki borversenyeken már díjazott bortételeket.

A borversenyen a legmagasabb nemzetközi szakmai elvárásoknak eleget téve kerülnek kiválasztásra az ország legjobb borai, valamint az idei év legeredményesebb borászata.

A bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) előírásainak megfelelően zajlik, a pontszámok alapján felső 30 százalékba kerülő borok kapnak ezüst, arany vagy nagyarany érmet.

A legmagasabb pontszámot elért kategórianyertes borok a következő kategóriákban kaphatnak idén külön elismerést:

  • a legjobb fehérbor
  • a legjobb vörösbor
  • a legjobb édesbor
  • a legjobb rozébor
  • a legjobb pezsgő
  • a legjobb gyöngyöző-és habzóbor
  • a legjobb biobor
  • a legjobb illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból
  • a legjobb nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból
  • a legjobb kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások

Az évente megrendezett Országos Borverseny szakmai tekintetben a magyar borágazat egyik legnagyobb értékmérő rendezvényének minősül, mely a magyar bortermelés legjavát mutatja be. A verseny eredményei a szakmai és aktuális piaci helyzetről, a borászok által képviselt minőségről szolgálnak naprakész információkkal a borszakma és a fogyasztók számára.

A HNT által 2023-ban a felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív piackutatás eredményei azt mutatják, hogy

a palackokon látható érmek növelik a bor presztízsét, a többség szerint egy érem a megbízható és ellenőrzött minőségre utal.

Az Országos Borverseny díjazott pincészetei lehetőséget kapnak nagy arany/arany/ezüstérmes etikettek rendelésére, mely nagyban segítheti a fogyasztók eligazodását a vásárlás során.

A borverseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei Dr. Nyitrai Zsolt a Miniszterelnök főtanácsadója és Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

Nevezés kezdete: 2024. március 25.

Nevezés vége: 2024. május 3.

Ez is érdekelheti:

Vadat, halat egész évben

Par Excellence: a legjobbak a magyar borért

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: