0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Természetközelben a Pilikán Parkban

Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus főigazgató-helyettese nemrég családi vállalkozásban megálmodta, majd megnyitotta a Pilikán Parkot Cserszegtomajon.

Szabó Péter ezer és egy szállal kötődik az agráriumhoz. Amellett, hogy a MATE Georgikon Campus főigazgató-helyettese, számos szakmai programban vesz részt, kiadványokat szerkeszt. Nemrég családi vállalkozásban megálmodta, majd megnyitotta a Pilikán Parkot Cserszegtomajon.

A létesítmény természetesen ugyancsak az agráriumot erősíti.
Pilikán Park
A családi vállalkozásban megnyitott Pilikán Park

– A Pannon Egyetem Georgikon Karán szereztem gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc alapfokozatot, majd 2015-ben okleveles vidékfejlesztő agrármérnökként végeztem. 2014-ben Erasmus+ részképzés keretében a Maribori Egyetemen szőlőter­mesztést és borászatot tanultam, illetve a Vršič oltványüzemben, valamint a Meranovo Pincészetnél töltöttem szakmai gyakorlatomat. Idén sikeresen abszolváltam a Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzést is. 2015-ben kezdtem meg doktori tanulmányaimat a Növénytermesztési- és Kertészeti Tudományok-, majd a Festetics Doktori Iskolában.

2017-től egyetemi tanársegéd voltam a PE Georgikon Karán, majd a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szőlészeti-Borászati Intézetébe kerültem, ahol jelenleg is dolgozom, egyetemi adjunktusként.

Oktatási-kutatási tevékenységemet a szőlőtermesztés és borászat területén végzem, szűk szakterületem a szőlőszaporítás, valamint feladatkörömbe tartozik a fajtanemesítés is. Jelenleg a MATE Georgikon Campus főigazgató-helyetteseként is dolgozom.

Mit kell tudni a Pilikán Park létrejöttéről?

– A területet 2020 elején vásároltam meg, azóta kezdtük el fejleszteni Pilikán Park néven főként feleségemmel, illetve családunk támogatásával, segítségével. A birtok a nevét onnan kapta, hogy Cserszegtomaj ezen részét „Pilikánnak” nevezik, a terület is a Pilikáni és Várvölgyi út kereszteződésében található. A birtok háromhektáros területe igen gazdag történelmi múlttal rendelkezik: már az őskortól kimutathatók itt az élet nyomai, de a Festetics-család is itt gazdálkodott. A Pilikán Parktól néhány száz méterre található a nemrégiben újra „felfedezett” 50 éves titkokat rejtő, a sehova nem vezető erdei lépcsősor a Keszthelyi-hegységben, ami egykoron a „Pilikáni katonai lőszerraktár” része volt. A területen korábban szintén mezőgazdasági tevékenység folyt. A birtok helyén több évtizeden keresztül működött egy nagyon sikeres nemzetközi piac, ahogy mindenki ismeri, a „lengyel piac”. A Pilikán Parkot több célból is szerettem volna kialakítani. Egyrészről hosszú távon

egy olyan helyen szerettünk volna letelepedni, ahol meg tudjuk oldani az önellátást, és a családunk friss levegőn, természetközelben, növények és állatok között élhet, nem pedig egy zajos, szennyezett levegőjű városi környezetben.

Másrészről pedig célul tűztük ki, hogy a területet, illetve az infrastruktúrát kihasználva elkezdünk vendéglátással is foglalkozni, ezért szálláshelyet is kialakítottunk.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: