0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Új lehetőség a magyar takarmányiparban

Az alacsony növénytermesztési felvásárlási árak rámutatnak, hogy a gabonát bőrbe csomagolva kell eladni – így foglalhatók össze a Portfolio Agrárium 2024 Konferencián az állattenyésztőknek tartott kerekasztal-beszélgetésen elhangzottak.

Az állattenyésztők számára a legnagyobb problémát jelenleg az okozza, hogy a brutális élelmiszer-infláció miatt 15-20 százalékkal csökkent a fogyasztás – mondta el Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette,

az elmúlt négy hónapban az ágazatban nem voltak kiugró hullámvölgyek itthon,

ám pont az ellenkezője jellemzi a növénytermesztést, ahol nagyon negatív most a helyzet. Az alacsony felvásárlási árak a növénytermesztőknek rosszak, az állattenyésztőknek kedvezőek, hiszen költségeik most abszolút kalkulálhatók, ami az elmúlt 10-15 évben nem volt elmondható.

A takarmánybúza hosszú hetek, hónapok óta ugyanazon az 55 Ft-os árszinten van. Teljesen elszakadt a jó minőségű malmi búza ára, ami nagyjából 20 Ft-tal magasabb. Néhány éve alig 4-5 Ft volt a különbség. Az árpa ára annyira alacsony, hogy van, aki inkább be fogja silózni, de 45 Ft-on nem fogja eladni a termését. Kulik Zoltán szerint

„semmi értelme, hogy a raktárakban lévő tételeket tovább tárolják, mert ezekben a tételekben az ár tekintetében nem látszik előrelépés.”

Az olajos növények, repce és napraforgó esetén is volt az árban előrelépés, de a magas készletek okán félő, hogy az új termés megérkezésekor nem lesz tárolókapacitás. Látható, hogy nincs cash flow hiány, de akinél még bent vannak a készletek, mert megszokta, hogy a gabonáját 75-80 Ft-on adja el, annak számolnia kell azzal, hogyha nem lesz drasztikus külső tényező (pl.: aszály, háború) akkor a jelenlegi szinten maradnak az árak. Ez azt jelenti, hogy az állattenyésztők és a malomipari szakemberek most egy kiszámítható szinten lévő költséggel számolhatnak.

Jól kiszámítható, jó takarmánybázis várható

Az UBM Csoport a takarmányalapanyag-kereskedelem mellett élőállat előállítással és éves szinten 1 millió tonna gabona kereskedelemével is foglalkozik. Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke szerint az árak, ha nem lesz aszály, a jelenlegi szinten várhatóak, sőt elképzelhetőnek tartja, hogy még egy kicsit lejjebb is mehetnek.

Fehérje alapanyagként 500 ezer tonna szójadara import érkezik hazánkba és ennek ára esetében is az elmúlt évek legalacsonyabb szintje tapasztalható.

A 2024-es évre, most úgy tűnik, hogy jól kiszámítható, jó takarmánybázis várható. A takarmányértékesítés során fontos, hogy olyannak értékesítsen egy cég, aki nyereséget tud termelni, hogy visszaforgathassa a pénzt, így a sertés ágazat most jó helyzetben van. A broiler csirke esetén 5-10 évre szintén jók a kilátások. Mindezek alapján Varga Ákos úgy látja, hogy az idei év és a következő egy-két év az állattenyésztés megerősödését fogják jelenteni.

Ha a pályázatok felhasználását is figyelembe vesszük, akkor akár dimenzionálisan is jobb helyzet alakulhat ki a közeljövőben.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: