0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Szarvasmarhák és szamarak egy legelőn

Fási Konrád és Mindjárt a magyar szarvasmarha-tenyésztés ikonikus párosa. A tenyészbikát, a magyar szürke szilaj természetére rácáfolva, Konrád könnyedén vezeti, még az állattenyésztési kiállítások látogatóinak zsúfolt tömegében is.

Elepi aubrac

– 2020-ban vettem az első aubracot. Voltam kint Clermont-Ferrandban, a kérő­dzőkre szakosodott Sommet de l’Elevage kiállításon, ahol olyan hatás ért, amiből a mai napig nem tértem magamhoz. Ott határoztam el, hogy Franciaországból hozok be tenyészállatot – meséli Konrád.

A tenyészet szépen épül: amikor ott jártunk három aubrac üsző legelt együtt a szürkékkel, mára pedig már helyben született borjakkal is gyarapodott az állomány. Konrád azt mondja, a magyar szürke nagyon jó fajta, extenzív gyepeken tartható, de az aubrac ugyanazon a gyepen tartva kicsit komolyabb minőséget képvisel. Ahogy viccesen fogalmaz:

„Most már valami olyat is kell tartanom, amiből pénzem is lesz. A legelőn pedig látható, mit tudnak a kétéves üszők”.

– A szürke sem rossz, sőt nagyon is jó, de ott van mellette egy kétéves aubrac üsző is, és hát a két fajta húsformáiban nagyon is látható a különbség. A szürkét ugyan húsmarhafajtának tartjuk, de nem kizárólag erre tenyésztettük ki a történelem során, és bár Franciaországban az aubracot is rusztikus fajtának tartják, a fejlődése mégis a hústermelés felé tolódott el.

magyar szürke szarvasmarha aubrac marha
Az egyidős üszőkön jól látszik a két fajta közti húsformabéli különbség
Fotó: Csatlós Norbert

Tenyésztés és klímaváltozás

– A melegedő klímát mindkét fajta viszonylag jól bírja. Sajnos, mi azt az utat választottuk, hogy külföldi hőtűrő fajtákat hoztunk be, például a murray grey-t. Pedig volt, illetve van is nekünk olyan fajtánk, a magyar szürke, ami ezer évet kibírt itt melegebb és hidegebb időszakokban is, csak nem kezdtünk el vele időben foglalkozni. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületében amellett, hogy megőrizzük a genetikai örökségét, elindult egy új, húsosabb vonal tenyésztése, hogy a fajtát egy piacosabb irányba tereljük.

magyar szürke üsző borjú
A kis üszőborjú a T-vonal tulajdonságait viszi majd tovább
Fotó: Csatlós Norbert

Konrád a saját tenyészetében a szürkétől nem akar megválni, bár ő inkább az általa kedvelt történelmi vonal megőrzéséhez ragaszkodik.

– Hiszem azt, hogy az a magyar szürke, ami az 1970-es évek végén, a ’80-as évek elején élt, sokkal masszívabb, sokkal strapabíróbb állat volt, mint ezek a mostaniak.

Én pedig ragaszkodom a saját álmomhoz, és viszem tovább a régi vonalakat. Szerencsére a génbankban van mihez visszanyúlni.

Az aubrackal is hosszú távú tervei vannak Konrádnak: egy 20-25 egyedből álló törzsállományt akar kialakítani, amiből tenyészbikákat, sőt, akár tenyészüszőket akar értékesíteni – ez ugyanis jobb üzlet, mint az árutermelés. A fajtát keresik, és egy-egy vemhes üszőért 8-900 ezer forintot is el lehet kérni. A fajtából ugyanis kevés van az országban.

Magyar parlagi szamár

– A csacsi hozzátartozik a tájhoz, ahogy a mangalica és a parlagi tyúkok is. Tudom, nálam már genetikus az érzelmi kötődés, de így vagyok összerakva. A szamár is ebbe a körbe tartozik. Azt hiszem, eddig kétszer volt szamaram, aztán mindig túladtam rajta. Ha jól emlékszem, 2022 decemberében vettem egy kis kancacsacsit, és onnantól elindult a lavina: mára 13 darab törzskancám van. Valamennyi származási lappal, csippel ellátott, az őshonos fajtához tartoznak.

Konrád szerint a szamár Magyarországon méltatlan helyen van, ahhoz képest, amilyen potenciállal rendelkezik. Hajdúböszörményt a rossz nyelvek lótemetőnek is nevezik, mert a környéken hagyománya van a ló- vagy a szamárkolbász készítésének.

Ősszel olcsón megvesznek egy sportcélra nem használható lovat, mellé egy mangalicát vagy más zsíros disznót, betöltik kolbásznak, szaláminak és fél Böszörmény január-februárban ezt eszi.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: