0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Szarvasmarhák és szamarak egy legelőn

Fási Konrád és Mindjárt a magyar szarvasmarha-tenyésztés ikonikus párosa. A tenyészbikát, a magyar szürke szilaj természetére rácáfolva, Konrád könnyedén vezeti, még az állattenyésztési kiállítások látogatóinak zsúfolt tömegében is.

– Szerintem ez jó dolog, mert így a sok rossz, vagy viselkedésében elrontott lovat, illetve felesleges, hasznavehetetlen méncsikót nem tenyésztik tovább. Tudom, sokan megbotránkoznak ezen, de ha belegondolnak, mégiscsak mindenkinek jobb, ha nem tartunk olyan haszonállatot, amire senkinek nincs szüksége. És csak tisztességesebb is így, mintha rossz életet biztosítanánk neki.

parlagi szamarak
Felülről jól látszik a szamár gerincén és lapockáján végighúzódó kereszt
Fotó: Csatlós Norbert

Kleopátra nyomán

Állítólag Egyiptom királynője szamártejben fürdött, Konrád is a szamártejben látja az állat egyik hasznosítási módját. Ahogy meséli, horvátországi nyaralása adta az ötletet, ott ugyanis 5500 forint körüli összeget adnak egy liter szamártejért. Ott nyersen is fogyasztják, de számos kozmetikum alapanyaga: fiatalító, regeneráló, éjjeli krémekben használják.

Ő azonban elébe megy a réspiaci keresletnek, és törzsállományából tenyészállatokat fog értékesíteni a leendő hús- vagy tejtermelőknek.

5-6 éve még jóformán senkinek nem kellettek a szamarak, az áruk is 50-60 ezer forint volt, azonban az in situ támogatásnak köszönhetően megnőtt az ázsiója, 140-160, sőt akár 180 ezret is megadnak egy csikóért.

A tartása pedig egyszerű és gazdaságos, ugyanúgy elvan a legelőn, mint a birka – az ő állománya őszre szépen meghízott. Télen meg kiegészítésként abrakot ad nekik.

Persze a törzsállományok kialakítása után az is elképzelhető, hogy Konrád a számosállatüzlet mellett az őshonos tyúkállományát szaporítja fel, és tenyésztojást, naposcsibét értékesít, illetve árutermelésbe is kezd. Ki tudja? A jó gazda mindig a piaci igényeket felmérve alakítja a termelését.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: