0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Hamarosan véget vet a nulla élelmiszer-áfakulcsnak ez az európai állam

A Lengyel Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy nem kívánja kiterjeszteni az élelmiszerek nullás áfakulcsát. A döntés az infláció csökkenéséről és az élelmiszerárak növekedési ütemének lassulásáról szóló legfrissebb adatok alapján született.

2024. április 1-től az élelmiszerek általános forgalmi adója Lengyelországban visszaáll 5 százalékra.

Lengyelországban 2022. február 1-től van érvényben a nulla élelmiszer-áfakulcs, amelyet akkor a magas infláció miatt vezettek be. 2022 januárjában az infláció éves szinten 9,2 százalék volt.

A lengyel Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2024 januárjában az infláció éves szinten 3,9 százalék volt.

2023 decemberében Andrzej Kolorowniak pénzügyminiszter (Mateusz Morawiecki átmeneti kormányának tagja) 2024 márciusának végéig meghosszabbította a nullás áfát.

Az élelmiszerek nulla áfája súlyos terhet ró az állami költségvetésre. A Pénzügyminisztérium 2023 decemberében úgy becsülte, hogy az újabb meghosszabbítása után körülbelül 2,93 milliárd lengyel zlotyival (270 milliárd Ft) csökkenhetnek az áru- és szolgáltatásadóból származó költségvetési bevételek az első negyedévben.

Ez is érdekelheti:

Megállt a gyümölcsimport visszaesése Németországban

A víz tudja a dolgát

Forrás: Agroberichten Buitenland

Magazin ajánló: