0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Megállt a gyümölcsimport visszaesése Németországban

Németországnak kicsi a gyümölcs-önellátási százaléka, az áru nagy részét külföldről veszik. 2022-ben nagyon lecsökkent az import, 2023-ban viszont azt mutatják a számok, hogy megállt a visszaesés. Igaz, nem pont ugyanazt importálják, mint korábban.

Igaz ugyan, hogy az agrárpiaci információkat gyűjtő és elemző AMI adatai szerint 130 ezer tonnával kevesebb gyümölcs állt a fogyasztók rendelkezésére 2023-ban, mint 2022-ben, de ennek ezúttal nem az importcsökkenés állt a hátterében, hanem a belföldi termesztés problémái.

Németország csak mintegy 15%-ban önellátó gyümölcsből, beleértve a feldolgozott termékeket is (ha a feldolgozott termékeket nem nézzük, akkor kb. 20%-ban).

Ez nagyrészt nem szorul különösebb magyarázatra: számos gyümölcsfaj az éghajlat miatt nem terem meg Németországban, és nemcsak a citrusfélékre kell gondolni, hanem például a csonthéjasok nagy részéből is importra szorul az ország. De az utóbbi években a bogyós gyümölcsök piaca is túlnyomórészt importból nőtt.

A német gyümölcsimport 2022-es visszaesése után a helyzet tavaly stabilizálódott. A szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint Németország 2023-ban mintegy 5,2 millió tonna gyümölcsöt importált, szinte pontosan annyit, mint 2022-ben, viszont egyáltalán nem ugyanolyan összetételben. A málna és az áfonya importja például jelentősen visszaesett – az időjárás miatt sok fontos termesztő országokban kevesebb áru állt rendelkezésre –, ezzel szemben citrusfélékből nagyobb mennyiséget vásároltak, és mivel a spanyolországi datolyaszilva-termés ismét nagyobb volt, mint az előző évben, abból is azt ismét nagyobb mennyiséget szereztek be.

A belföldi gyümölcstermés viszont gyengébben alakult, mint az előző évben, legfőképpen a kisebb almatermés vitte lefelé a számokat.

A virágzás alatti kedvezőtlen időjárás gyengébb gyümölcskötődéshez vezetett, és egyes fajtáknál az alternancia miatt volt kihagyó év a tavalyi. A viszonylag komolyabb mennyiségben termesztett meggy, cseresznye és szilva hozama szintén elmaradt az előző évitől, mivel a gyümölcsfejlődés és a betakarítás során a körülmények nem voltak optimálisak. A szamóca és az áfonya pedig a júliusi és augusztusi tartós esőzéseknek esett áldozatul, olvastuk az AMI információit feldolgozó cikkben a fruchthandel.de portálon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu