0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Élelmiszer-termelés anélkül, hogy az veszélyeztetné a jövő generációit

Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszer-csomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert felelősséggel tartozunk a felnövekvő generációnak - jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga.

Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián, Budaörsön kiemelte, a FAO által készült felmérések rávilágítanak arra, hogy világszerte jelentős eltérések tapasztalhatók élelmiszer-termelés és -ellátás szempontjából. Hozzátette, hogy a nemzetközi szervezet irányelvei az élelmiszer-biztonság és fenntarthatóság szempontjából is mérvadók.

Céljuk az, hogy az élelmiszer-termelés, feldolgozás, elosztás és fogyasztás olyan módon történjen, hogy az kielégítse az emberek jelenlegi szükségleteit, anélkül hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségeit.

Ezekre az irányelvekre épül a „Farm to Fork” stratégia, amire a Közös Agrárpolitika finanszírozási és támogatási rendszere, valamint a hulladékkeret irányelv és az élelmiszer-pazarlás csökkentése is támaszkodik.

élelmiszer-pazarlás

Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-hulladéknál egyaránt beszélünk kell az élelmiszer-pazarlásról és a veszteségről is. Előbbi fogyasztói szinten jellemzőbb, míg utóbbi inkább az élelmiszer-termelés, – feldolgozás és -elosztás folyamatainak során fordul elő. Mindkettő jelentős probléma az élelmiszerláncban, és azok csökkentése fontos cél a fenntartható élelmiszer-ellátás kialakítása érdekében. Az uniós törekvések az egész láncra kiterjednek, nem csupán egy szegmensre fókuszálnak. Azonban a fogyasztói edukáció ebben is fontos, mert az élelmiszer-pazarlás általában akkor fordul elő, amikor az emberek túl sokat vesznek, főznek és nem használják fel vagy fogyasztják el az összes ételt.

A helyettes államtitkár kitért arra is hogy, az újrahasznosítható csomagolóanyagok iránti igény növekszik, ezért innovatív megoldásokra van szükség a fogyasztók támogatásához.

A csomagolásnál is az észszerűségre kell törekedni. Fontos, hogy a csomagolás higiénikus és biztonságos legyen, és megfelelő tájékoztatást nyújtson a fogyasztók számára. Az élelmiszerlánc fenntarthatóságának előmozdítása érdekében minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia. A mi feladatunk és lehetőségünk, hogy erősítsük a láncszemléletű gondolkodást és felelősségvállalást, mert a fenntarthatóság, nem egy emberen, hanem mindenkinek az összehangolt munkáján múlik – tette hozzá.

élelmiszer-csomagolás

Ez is érdekelheti:

Konyhai hulladék, ami ehető és finom?

Történelem és természet szimbiózisa

Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: