Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián, Budaörsön kiemelte, a FAO által készült felmérések rávilágítanak arra, hogy világszerte jelentős eltérések tapasztalhatók élelmiszer-termelés és -ellátás szempontjából. Hozzátette, hogy a nemzetközi szervezet irányelvei az élelmiszer-biztonság és fenntarthatóság szempontjából is mérvadók.
Ezekre az irányelvekre épül a „Farm to Fork” stratégia, amire a Közös Agrárpolitika finanszírozási és támogatási rendszere, valamint a hulladékkeret irányelv és az élelmiszer-pazarlás csökkentése is támaszkodik.
Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-hulladéknál egyaránt beszélünk kell az élelmiszer-pazarlásról és a veszteségről is. Előbbi fogyasztói szinten jellemzőbb, míg utóbbi inkább az élelmiszer-termelés, – feldolgozás és -elosztás folyamatainak során fordul elő. Mindkettő jelentős probléma az élelmiszerláncban, és azok csökkentése fontos cél a fenntartható élelmiszer-ellátás kialakítása érdekében. Az uniós törekvések az egész láncra kiterjednek, nem csupán egy szegmensre fókuszálnak. Azonban a fogyasztói edukáció ebben is fontos, mert az élelmiszer-pazarlás általában akkor fordul elő, amikor az emberek túl sokat vesznek, főznek és nem használják fel vagy fogyasztják el az összes ételt.
A csomagolásnál is az észszerűségre kell törekedni. Fontos, hogy a csomagolás higiénikus és biztonságos legyen, és megfelelő tájékoztatást nyújtson a fogyasztók számára. Az élelmiszerlánc fenntarthatóságának előmozdítása érdekében minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia. A mi feladatunk és lehetőségünk, hogy erősítsük a láncszemléletű gondolkodást és felelősségvállalást, mert a fenntarthatóság, nem egy emberen, hanem mindenkinek az összehangolt munkáján múlik – tette hozzá.
Ez is érdekelheti: