0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

Konyhai hulladék, ami ehető és finom?

Rengeteg ehető dolog végzi a szemét között, illetve a komposztban. Pedig  mennyivel jobb lenne, ha készítenénk belőlük valami finomat. Olyan izgalmas, amikor filléres alapanyagok -esetünkben a konyhai hulladékok- is ragyoghatnak egy kicsit.

komposzt zöldség gyümölcs levél karalábélevélVan abban valami bizsergető, amikor olyasmiből készítünk ételt, amit egyébként  kidobnánk. Mi táplálékot kapunk, a szemetesünk pedig megkönnyebbülést érezhet. Nyerő helyzet. Tehát mielőtt elhamarkodottan kidobnánk bármit is, gondoljuk át, lehetne-e hasznosítani valahogy. Sok olyan rész, ami nem túl tetszetős, nem fogyasztható vagy nem ennénk meg szívesen magában -mint például a borsóhéj, a sárgarépalevél vagy csak a szárak, karalábélevél vagy gombatönk- felhasználható zöldségalaplé készítéséhez. Átszűrjük és soha senki sem fog rájönni a turpisságra. Csak boldogan kanalazzák a különösen ízletes levest.

Mentsük a menthetőt!

Következzen most egy csokor azokból az ehető növényi részekből, amelyek az előkészítési műveletek során leggyakrabban a szemétben végzik. Igazságtalanul.

Karalábélevél: hasonlóképpen használhatjuk, mint egy káposztalevelet, salátának, batyunak, csipsznek. Vagy belecsempészhetjük levesbe vagy párolt zöldségek közé.

gyökérzöldség retek karalábélevél fehérrépa levélReteklevél: a különféle retkeknek más-más ízű a levele, vannak köztük enyhébbek és harsányabb ízűek is. Készíthetünk belőlük pesztót, gazdagíthatunk velük muffint vagy gombócot.

Retekleveles pesztó: robotgéppel krémesítsünk 4 marék nagyon zsenge reteklevelet, 2- 3 gerezd fokhagymát, fél csésze mandulaforgácsot, fél csésze reszelt parmezánt, 1-2 evőkanál citromlevet, 1/3  csésze extra szűz olívaolajat, egy csipet sót és őrölt fekete borsot.

Sárgarépalevél: az enyhe ízű leveleket felhasználhatjuk pesztó, zöldségpástétom vagy leves készítésénél.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: