Van abban valami bizsergető, amikor olyasmiből készítünk ételt, amit egyébként kidobnánk. Mi táplálékot kapunk, a szemetesünk pedig megkönnyebbülést érezhet. Nyerő helyzet. Tehát mielőtt elhamarkodottan kidobnánk bármit is, gondoljuk át, lehetne-e hasznosítani valahogy. Sok olyan rész, ami nem túl tetszetős, nem fogyasztható vagy nem ennénk meg szívesen magában -mint például a borsóhéj, a sárgarépalevél vagy csak a szárak, karalábélevél vagy gombatönk- felhasználható zöldségalaplé készítéséhez. Átszűrjük és soha senki sem fog rájönni a turpisságra. Csak boldogan kanalazzák a különösen ízletes levest.
Mentsük a menthetőt!
Következzen most egy csokor azokból az ehető növényi részekből, amelyek az előkészítési műveletek során leggyakrabban a szemétben végzik. Igazságtalanul.
Karalábélevél: hasonlóképpen használhatjuk, mint egy káposztalevelet, salátának, batyunak, csipsznek. Vagy belecsempészhetjük levesbe vagy párolt zöldségek közé.
Retekleveles pesztó: robotgéppel krémesítsünk 4 marék nagyon zsenge reteklevelet, 2- 3 gerezd fokhagymát, fél csésze mandulaforgácsot, fél csésze reszelt parmezánt, 1-2 evőkanál citromlevet, 1/3 csésze extra szűz olívaolajat, egy csipet sót és őrölt fekete borsot.
Sárgarépalevél: az enyhe ízű leveleket felhasználhatjuk pesztó, zöldségpástétom vagy leves készítésénél.