0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Az idei győztes egy fehér tündér lett

A Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Biológiai Társaság által meghirdetett online közönségszavazáson 2024-ben az Év Vadvirágának a fehér tündérrózsát választották meg.

Az Év Vadvirága Mozgalom Magyarországon eredetileg magánkezdeményezésként indult 2011-ben, de ma már a Magyar Természettudományi Múzeum is támogatja. A mozgalom elsődleges célja, hogy a hazánkban természetesen előforduló, ritka vagy ritkulóban lévő növényfajokat minél szélesebb körben ismertté tegye és felhívja a figyelmet óvásuk fontosságára.

A szavazás során három jelöltre lehetett voksot leadni: a fehér tündérrózsára (Nymphaea alba), a vízi rucaörömre (Salvinia natans) és a mocsári aggófűre (Senecio paludosus).

A közönség szavazatai alapján a fehér tündérrózsa a voksok 47 százalékát zsebelte be, a másik két jelölt (a fenti sorrend szerint) a szavazatok 33 és 20 százalékát kapta.
Fehér virágai akár négy méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak

A fehér tündérrózsa hazánk úszóhínár társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Levelei 15-30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az algásodás kialakulását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: