Losonczi Gizella már több mint 15 éve termeszt magról és gyökeres oltványról kivinövényeket, gyorsan és rutinosan csattintja metszőollóját a porzós és termős bokrokon.
Idén január 27-én vágott bele az első vesszőbe a jobaházai bio-kivifarmon.
Metszés nélkül – ahogy Gizi néni fogalmaz – egy dzsumbuj lesz a növényből, ami megnehezíti a szellőzést és a szedést egyaránt. A termő töveket hosszú csapra vágja, mert csak a 6-8. rügy után lesznek virágok, míg a porzós növényeket rövidebbre is lehet metszeni, mert ott előbb találhatunk virágrügyet.
Ezek a részek a növényre és annak tartószerkezetére tekerednek, szinte csomókban lógnak a vesszők végén, megnehezítve a tövek szétválasztását, ezért ez az első agrotechnikai munka a kivifarmon. Ennek köszönhetően átláthatóbbak lesznek a növények és könnyebb a metszés.
Ezután a tavaly letermett vesszők következnek. Körülbelül 8-10 hosszú vesszőt hagyjunk a termő bokrokon, a legfiatalabb és leghosszabb előző évi hajtásokból. A kivimetszés során egy lombsátor formát érdemes kialakítani, ahol a nagy levelek ernyőként védik majd a termést az erős napsugárzástól.
Idén tavasszal is juttassunk ki lehetőség szerint istállótrágyát vagy komposztot, de ne a tövekbe kupacoljuk, hanem inkább teregessük el vékony rétegben a sorok és tövek között, hogy az elterülő gyökér fel tudja szívni a tápanyagokat. A kivi sekélyen gyökerezik, így nemcsak a tápanyagellátásnál, hanem az öntözésnél is igyekezzünk megakadályozni, hogy a gyökerek felfelé törekedjenek. A kordonra rögzített esőszerű öntözőrendszer segítségével próbáljuk meg lefelé késztetni a gyökereket, ugyanis ha naponta kevés vizet juttatunk ki rá, akkor a gyökér akár a föld fölé is kibújik.
Tavasztól ősz elejéig öntözhetünk, és csapadékhiányos időben hetente egyszer bőséges mennyiségű vizet juttassunk ki a növényekre. A víz így mélyebbre szivárog, a gyökerek pedig hűségesen követik lefelé.