0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Az alvást segítő legjobb élelmiszerek

Sokan küszködnek alvászavarral, az alváshiány úgy tűnik, hogy az egész világon mindenütt jelen van. Altató helyett válasszuk a legmegfelelőbb élelmiszereket.

Mit tehet egy alváshiányos felnőtt? Kiderült, hogy a rossz alvási szokások mellett az étkezés is szerepet játszhat abban, ha nem tudunk éjszaka megfelelően pihenni.  Tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és sovány fehérjékkel kiegészített, tápanyagokban gazdag étkezési szokások ideálisak az egészségesebb alváshoz, de bizonyos élelmiszerek extra segítséget nyújthatnak a jobb alvás elősegítésében.

Összegyűjtöttük a legjobb élelmiszereket, amelyek segíthetnek abban, hogy a szervezet hatékonyabban tudjon pihenni.

Cseresznye és paradicsom

A melatonin egy, a természetben előforduló hormon, ami megtalálható az emberekben, állatokban és egyes növényekben. Szerepe, hogy szabályozza a szervezet 24 órás ritmusát (cirkadián ritmus), a sejt-anyagcserét és ellenőrzi más egyéb hormonok kiválasztását. Természetes módon csak néhány élelmiszerben fordul elő, az egyik ilyen élelmiszer a cseresznye és a paradicsom. Egy tanulmány, amely a cseresznye hatását vizsgálta, megállapította, hogy a cseresznyelé-koncentrátumot ivók hosszabb ideig és mélyebben tudtak aludni. Emellett egy külön tanulmány, felfedezte, hogy a nagyon rövid ideig alvók (azok, akik kevesebb mint öt órát alszanak egy éjszaka) fogyasztották a legkevesebb likopint, a paradicsomban található jótékony hatású vegyületet.

Kivi

A kivi a savanykás ízéről és magas vitamin tartalmáról ismert, de az alvásra gyakorolt potenciális hatása miatt is érdemes megemlíteni. Egy vizsgálatban a bevallásuk szerint alvászavarokkal küzdő felnőttek négy hét rendszeres kivi fogyasztás után javulást tapasztaltak az alvás kezdete, időtartama és hatékonysága terén.

Mogyoró és tojás

A triptofán, egy aminosav, az alvás-ébrenlét ciklushoz kapcsolódik.  A triptofán olyan élelmiszerekben található meg, mint a földimogyoró, a pulykahús, a tej és a tojás. A Nutrition Research című szaklapban megjelent áttekintés szerint a triptofánt tartalmazó élelmiszerek lehetnek a leghasznosabbak a jó alvás elősegítésében.

Joghurt

A kevesebb kalciumbevitelt összefüggésbe hozták az elalvási nehézségekkel és a nem pihentető alvással. A sok kalciumot tartalmazó tejtermékek fogyasztása ezért is nagyon ajánlott. Az alfa-laktalbumin, a tejtermékekben, például a joghurt tejsavójában található fehérje, amely viszont  csökkentheti a reggeli álmosságot és javíthatja az éberséget a fogyasztást követő reggelen.

Lazac

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek a tenger gyümölcseiben, például a lazacban találhatók, általában a szív és a kognitív egészségre gyakorolt hatásuk miatt  értékelik nagyra, azonban ez az alvásban is szerepet játszhat. Az olyan zsíros halak fogyasztása, mint a lazac, úgy tűnik, pozitív hatást gyakorolnak az alvás szabályozására, és az omega-3 zsírsavakban szegény étrend a belső napi óránk megzavarása miatt ronthatja az éjszakai alvást.

Gombák

Kevés élelmiszer tartalmaz természetes módon D-vitamint, a gombákban viszont nagyobb mennyiségben megtalálható. A D-vitamin hiánya összefügg az alvászavarok nagyobb kockázatával, beleértve a rossz alvásminőséget, a rövid alvás időtartamát és a nappali álmosságot.

Tökmag

A magas magnéziumtartalmú élelmiszerek, mint például a tökmag, segíthetnek abban, hogy tovább aludjunk és kipihentebbnek érezzük magunkat. Tanulmányok összefüggést figyeltek meg az alacsonyabb magnéziumbevitel és a nagyon rövid (éjszakánként öt óránál rövidebb) alvás, valamint a nappali álmosság között.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) tanulmánya szerint 50-70 millió amerikait gyötör valamilyen alvászavar, és minden harmadik felnőtt nem alszik rendszeresen eleget (napi hét-nyolc órát) ahhoz, hogy megvédje egészségét.

A rossz alvási szokások álmossághoz vagy rossz hangulathoz vezethetnek, de  összefüggésbe hozható a krónikus betegségekkel is. Azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen hét óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, megnő az olyan problémák kockázata, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a depresszió. Úgy tűnik, hogy azok az egyszerű stratégiák, amelyeket sok szakértő következetesen tanácsol a jobb alvás érdekében, mint például az elektronikus eszközök kikapcsolása a háló szobában, a koffein kerülése a lefekvés előtti órákban, valamint a hálótér sötét és csendes kialakítása  hosszú távon kifizetődően hathatnak az egészségre. és ide sorolhatók a jótékony hatású élelmiszerek is.

Forrás: eatthis.com

Magazin ajánló: