0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Továbbtanulási lehetőségek lovasoknak 1. – Nyeregben a jövő

Beköszöntött a tavasz, ez pedig egyet jelent azzal, hogy az írásbeli érettségi dátuma is kérlelhetetlenül közeledik. A továbbtanulás és a pályaválasztás kérdésköre a lovas közösség fiataljait sem kerüli el.

Cikksorozatunkban az érettségivel vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkező diákoknak vázolunk fel szakmatérképet, annak érdekében, hogy eligazodjanak a ló- és lovassportok világához köthető karrierlehetőségek között.

Gyakori jelenség, hogy a 17-18 éves korosztály tagjai munkavállalási vagy iskolai kötelezettségeikre hivatkozva befejezik a versenysportot, a rendszeres edzéseket, vagy akár teljesen abbahagyják a lovaglást. Keveseknek adatik meg, hogy – szakágtól függetlenül – olyan magas szintű sportolókká váljanak, akik tevékenységükből hosszú távon, financiálisan is profitálni tudnak. Tehetségre, elhivatottságra, alázatra és stabil anyagi háttérre van szükség, de még ezek mellett sem biztos a siker. Egy sérülés vagy egy rosszul sikerült szezon pillanatok alatt romba döntheti hosszú évek munkáját, és semmi nem garantálja a visszatérést. A tanulók mellett álló szülők, edzők, és ahogy idősödnek, maguk a diákok is felismerik azt, hogy komoly döntés ekkora rizikót vállalni, így a lovaglás a legtöbb esetben megmarad kellemes, munka melletti szabadidős tevékenységnek, egyeseknél lótartói minőségben, másoknál iskolalovasként.

lovasok lovasiskola
Fotó: Epona Spanyol Lovasiskola
A lovas életpálya azonban korántsem kell, hogy gyerekkori álom vagy homályos jövőkép maradjon. A versenykarriernek nem szükséges ingatag alapokon állnia, a szüneteltetésnek pedig nem kell örökre szólnia.

Létezik számos olyan szakma, terület, amely megbízható jövőt ígérhet a lovak közelében. Hazánk felsőfokú és felnőttoktatási intézményei számos olyan tanulási lehetőséget kínálnak, amelyek éppen akkora fegyelmet és felkészültséget várnak el a fiataloktól a tantermekben, mint az istállóban.

Most kezdődő cikksorozatunk célja egy olyan szakmatérkép felvázolása, amely segítséget nyújt az érettségivel vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkező diákoknak ahhoz, hogy eligazodjanak a ló- és lovassportok világához köthető karrierlehetőségek között.
Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: