0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 18.

Európa élmezőnyében a magyar fiatalok

A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállításával, a párizsi SIA Paris-val párhuzamosan minden évben megrendezik a szarvasmarhabírálati és fiatal borászok nemzetközi szakmai versenyét az agrár­szakképzésben tanuló diákok számára.

Fiatal borászok versenye

Az első versenynapon a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak.

A rendezvény lebonyolításában közreműködők törekedtek arra, hogy a külföldi fiatalok áttekintő képet kaphassanak az ország borairól, így nemcsak a kóstolt borokat jellemezték, hanem a fajtákkal kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztottak (hol terem még az adott fajta Franciaországban, a termőhelytől vagy az érleltségtől függően hogyan változnak az érzékszervi tulajdonságai).

Mivel a verseny része volt az is, hogy az éghajlatot is felismerjék a fiatalok, így óceáni és kontinentális borokat is bemutattak.

boros poharak
Illusztráció

A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 29 fős mezőnyben helyt álltak, a 14. és a 21. helyezést vívták ki maguknak. Az összesített eredménybe egy nem kötelező, előre megírt dolgozat pontszáma is beszámított. A dolgozat pontszáma nélkül Levente 10., Boglárka 16. helyen végzett. A fiatal borászokat Török Zita vezetésével készítették fel.

Külön büszkék lehetünk, hogy Bogárka a borbírálati számban a 4., Levente pedig az 5. helyezést érte el.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait. A látogatásból nem maradhatott ki a Sainte-Chapelle, a Louvre, a Notre-Dame de Paris, a Diadalív, az Eiffel torony, a Montmartre és természetesen a város sok más nevezetessége sem.

Látogatás a Louvre-ban
Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a fiatalok, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával.

Az első estét egy különleges esemény, Európai est zárta, ahol a részt vevő 28 ország mutatta be gasztronómiai termékeit, így a fiatalok és kísérőik betekintést kaphattak Európa ízeibe.

A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2023-1-HU01-KA121-VET-000131890), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.

Ez is érdekelheti:

Már lehet nevezni az ország legjobb borainak mustrájára

Város, ember, erdő – merre van a közös jövő?

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: