Fiatal borászok versenye
Az első versenynapon a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak.
Mivel a verseny része volt az is, hogy az éghajlatot is felismerjék a fiatalok, így óceáni és kontinentális borokat is bemutattak.
A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 29 fős mezőnyben helyt álltak, a 14. és a 21. helyezést vívták ki maguknak. Az összesített eredménybe egy nem kötelező, előre megírt dolgozat pontszáma is beszámított. A dolgozat pontszáma nélkül Levente 10., Boglárka 16. helyen végzett. A fiatal borászokat Török Zita vezetésével készítették fel.
Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait. A látogatásból nem maradhatott ki a Sainte-Chapelle, a Louvre, a Notre-Dame de Paris, a Diadalív, az Eiffel torony, a Montmartre és természetesen a város sok más nevezetessége sem.
Az első estét egy különleges esemény, Európai est zárta, ahol a részt vevő 28 ország mutatta be gasztronómiai termékeit, így a fiatalok és kísérőik betekintést kaphattak Európa ízeibe.
A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2023-1-HU01-KA121-VET-000131890), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.
Ez is érdekelheti: