A kék áfonya (Vaccinium myrtillus L.) az egyik legfontosabb erdei gyümölcs Észak-Európában. Az utóbbi időben pedig azért került a figyelem középpontjába, mert kiemelkedő egészségügyi hatásai vannak. Azonban a gyümölcsben élő mikrobákról még nagyon keveset tudunk.
– idézte a Phys.org Kaisa Lehosmaa-t, a finn Oulu Egyetem posztdoktori kutatóját.
A tanulmány alapján sok tényező – például az időjárási viszonyok a vegetációs időszak alatt – határozza meg azt, hogy milyen összetételű és mennyiségű mikroba közösség alakul ki az áfonyában. A mostani kutatás során kifejezetten az endofita (bogyókban belül élő) gombákra koncentráltak.
Vizsgálták, hogyan hatnak az éghajlati régiók és azok időjárási viszonyai (hőmérséklet, csapadék) a vegetációs időszak alatt, valamint a talaj tulajdonságai (pH, tápanyagok) az áfonyában lévő endofita közösségekre Dél- és Észak-Finnországban.
Az áfonya körüli változatosság hatással van a benne lévőre?
Az eredményeik alapján a kék áfonya bogyóiban az endofiták összetétele és struktúrája hasonló mintázatot mutat, mint azt korábban a levelekben élő endofitáknál megfigyelték. Olyan környezeti tényezők vannak ezekre hatással, mint a klíma, és a környező erdő vegetációjának változatossága. Az ezekben bekövetkező változásokat aztán leképezik a szimbióta mikrobák is az áfonyában.