0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 6.

Klímaváltozás: nem lesz több egészséges áfonya?

Finn kutatók arra jutottak, hogy a klímaváltozás és az erdőgazdálkodás hatással van a kék áfonyával szimbiózisban élő mikrobákra. Ezzel pedig a bogyók beltartalma, eltarthatósága és íze is megváltozhat hosszú távon.

A kék áfonya (Vaccinium myrtillus L.) az egyik legfontosabb erdei gyümölcs Észak-Európában. Az utóbbi időben pedig azért került a figyelem középpontjába, mert kiemelkedő egészségügyi hatásai vannak. Azonban a gyümölcsben élő mikrobákról még nagyon keveset tudunk.

„A szimbióta mikrobák fontos szerepet játszhatnak a bogyókban lévő egészségvédő hatású összetevők létrejöttében. Azonban ezeknek a szimbióta mikrobáknak a felhalmozódását és a fajgazdagságát meghatározó faktorokat egyelőre nem ismerjük pontosan”

– idézte a Phys.org Kaisa Lehosmaa-t, a finn Oulu Egyetem posztdoktori kutatóját.

áfonya gyümölcs

A tanulmány alapján sok tényező – például az időjárási viszonyok a vegetációs időszak alatt – határozza meg azt, hogy milyen összetételű és mennyiségű mikroba közösség alakul ki az áfonyában. A mostani kutatás során kifejezetten az endofita (bogyókban belül élő) gombákra koncentráltak.

Vizsgálták, hogyan hatnak az éghajlati régiók és azok időjárási viszonyai (hőmérséklet, csapadék) a vegetációs időszak alatt, valamint a talaj tulajdonságai (pH, tápanyagok) az áfonyában lévő endofita közösségekre Dél- és Észak-Finnországban.

Az áfonya körüli változatosság hatással van a benne lévőre?

Az eredményeik alapján a kék áfonya bogyóiban az endofiták összetétele és struktúrája hasonló mintázatot mutat, mint azt korábban a levelekben élő endofitáknál megfigyelték. Olyan környezeti tényezők vannak ezekre hatással, mint a klíma, és a környező erdő vegetációjának változatossága. Az ezekben bekövetkező változásokat aztán leképezik a szimbióta mikrobák is az áfonyában.

Forrás: Phys.org