0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

A szalmonellával fertőzött ukrán baromfihús halálhoz vezetett

2021 szeptembere óta határokon átnyúló szalmonella-járvány tört ki az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban, amelyet a szennyezett ukrán baromfihúsnak tulajdonítanak. Ennek következtében sokan megbetegedtek, egy ember pedig meg is halt.

Ezt nemrég jelentette be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA).

2022. november 30-ig 196 szalmonella-pozitív baromfihús okozta humán fertőzést regisztráltak, idén március 15-ig pedig már 300-at, ami 104-gyel több. Az EFSA szerint egy fertőzés Hollandiában, kettő Németországban , 16 Franciaországban , három Észtországban , 98 Finnországban , hét Írországban és 173 az Egyesült Királyságban történt .

Huszonhárom ember került kórházba, hatan vérmérgezést szenvedtek, egy ember pedig meghalt az Egyesült Királyságban, miután szalmonella-pozitív ukrán baromfihúst evett.

Főtt ukrán csirkemell

2022 novemberében, amikor közzétették az első értékelést, a fogyasztásra kész csirketermékeket és/vagy a friss csirkehúst valószínűsítették a fertőzés forrásaként a Finnországban és az Egyesült Királyságban végzett esetekkel készült interjúk alapján – mondta az EFSA.

Észtországban, Finnországban és Hollandiában az élelmiszer-biztonsági hatóságok által végzett későbbi vizsgálatok, valamint az élelmiszerek genomiális információinak az EFSA-val való megosztása 2024-ben Ukrajnából származó fagyasztott, gőzben főtt csirkemellet azonosítottak a fertőzések okozójaként. Az EFSA jelentése szerint a fertőzött tételeket az EU-n kívüli országokból származó vállalatok importálták, és az EU és az Egyesült Királyság piacain terjesztették.

Az új fertőzések esélye alacsony

A szennyezett fagyasztott csirkehústermékek szavatossági ideje 2023 novemberében és decemberében lejárt. A legutóbbi eseteket Finnországban 2023 októberében, az Egyesült Királyságban pedig 2024 februárjában észlelték.

Feltételezve, hogy az azonosított fertőzött tételek már nincsenek forgalomban, és figyelembe véve a lejárati dátumokat és a bevezetett védekezési intézkedéseket, az ezekből a tételekből származó járványtörzzsel való új fertőzések valószínűsége alacsony.

A bevezetett ellenőrzési intézkedések ellenére azonban 2023-ban az EU-ban, 2024 elején pedig az Egyesült Királyságban továbbra is megjelentek az esetek. Az EFSA szerint ez fel nem ismert expozíciós utakra utal, amelyek további vizsgálatot igényelnek, és tartós, bár csökkentett kockázatot jelentenek az új fertőzések kialakulására.

Forrás: Geflüegel News