0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Drasztikusan nő a kakaó ára

Ghána akár 50%-kal is megemeli a kakaó termelői árát - közölte az ország kakaóértékesítési bizottsága, a Cocobod.

Ghána akár 50%-kal is megemelheti a kakaótermelőknek fizetett rögzített termelői árat annak érdekében, hogy megossza a világpiaci árak emelkedéséből származó nyereséget. A cél, hogy visszatartsák a termelőket a babcsempészettől – közölte az ország kakaóértékesítési bizottságának, a Cocobodnak a szóvivője.

A kakaóárak az elmúlt évben több mint megháromszorozódtak, mivel Ghánában és a szomszédos Elefántcsontparton a betegségek és a kedvezőtlen időjárás miatt az ágazat három egymás utáni évben deficites lett.

kakaó, kakaóbab

A kakaó termelői ár

A hivatalos termelői ár, amelyet a termelők a világ babtermelésének több mint 60%-át adó Ghánában és Elefántcsontparton számíthatnak fel a babokért, még nem tükrözte az árnövekedést.

Ghána államilag garantált kakaóára jelenleg 20 943 cedi (1 574,66 USD) tonnánként, azaz körülbelül 21 cedi kilogrammonként.

Korábban Elefántcsontpart a 2023/24-es szezon áprilistól szeptember közepéig tartó termesztési időszakára a tavalyi 1000 CFA frankról 1500 CFA frankra (2,47 dollár, azaz mintegy 33 cedi) emelte a kilogrammonkénti termelői árat.

A Cocobod gondolkodását ismerő forrás szerint Ghána célja, hogy „semlegesítse” az elefántcsontparti áremelés hatását, tekintettel annak a csempészetre gyakorolt lehetséges hatására.

A vevők üdvözlik a javasolt emelést

A Reuters által a héten megkeresett több ghánai engedéllyel rendelkező kakaófelvásárló üdvözölte a javasolt emelést, mivel az már régóta esedékes volt, de azt mondta, hogy az növelni fogja a működési költségeiket.

A világ második számú kakaótermelőjének számító Ghána kakaótermelése az elmúlt négy évben számos kihívással küzdött, és a 2023/24-es szezonban a termelés várhatóan csaknem 40%-kal marad el a tervezettől az erős szél, a kevés eső, a csempészet és a betegségek miatt.

A Cocobod közölte, hogy a 2022/23-as szezonban mintegy 150 000 tonna kakaóbabot veszít a csempészet és a helyben galamsey néven ismert illegális aranybányászat miatt.

A szabályozó hatóság szerint a kakaóra leginkább egy vírus jelent veszélyt (Cacao Swollen Shoot Virus (CSSV)), amely a terméshozam csökkenését okozza és elpusztítja a kakaófákat, 2018 és 2024 februárja között mintegy 590 000 hektár termőterületet pusztított el.

Forrás: esmmagazine.com