0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 26.

Muskátli ültetése és gondozása egyszerűen!

A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem véletlenül: ez a változatos növény megannyi színben és formában gazdagítja a teraszok és kertek színes palettáját.

Hogyan kell megfelelően trágyázni a muskátlit?

A muskátlinak sok tápanyagra van szüksége. A trágyázást körülbelül négy-hat héttel az ültetés után kell elkezdeni, ugyanis addigra a tápanyagok gyakran már elfogynak, még az előtrágyázott komposzt esetében is. Az optimális tápanyagellátás érdekében hetente egyszer adjunk a vízhez kereskedelmi forgalomban kapható virágzást elősegítő műtrágyát.

Alternatív megoldásként használhatunk műtrágyapálcikákat is – ezek körülbelül két-három hónapig tartanak ki. Ha ültetéskor lassan oldódó műtrágyát használunk, akkor viszont hagyhatunk több időt az utántáplálásig; hogy pontosan mennyit, az többek között a használt műtrágya típusától, valamint a hőmérséklettől és a talajnedvességtől függ. Késő nyártól kezdve nem ritka, hogy a muskátlinak még lassan oldódó műtrágya esetén is szüksége van kiegészítő tápanyagokra. A tápanyaghiány onnan ismerhető fel, hogy a muskátli már nem virágzik megfelelően, vagy a levelei megsárgulnak, annak ellenére, hogy minden más egészségesnek tűnik rajta.

Muskátli (Fotó: Pelargonium for Europe)
Muskátli (Fotó: Pelargonium for Europe)

Tüntessük el a hervadt virágokat!

Az elhalt virágok és levelek, valamint az elhervadt szárak rendszeres eltávolítása egészségesen tartja a muskátlit, és serkenti a virágképződést. Az öntisztuló fajták, amelyek főként a kocsányos muskátli körében jellemzőek, maguktól levetik az elhalványult virágokat, és általában azonnal újakat hajtanak. Az elszáradt leveleket azonban továbbra is kézzel kell eltávolítani.

Túlélő muskátli

A muskátli évelő növény. Ha át akarjuk teleltetni őket, és elegendő hely áll rendelkezésre, az első éjszakai fagyok előtt vágjuk vissza a növényeket körülbelül 15 cm-re, és helyezzük át őket egy világos, hűvös helyre. A muskátlinak nincs szüksége műtrágyára, és télen alig van szüksége vízre. Tavasszal ültessük át a növényeket friss komposztba, és helyezzük őket melegebb helyre. Ezt követően kis szerencsével újra kihajtanak.

A Pelagronium for Europe az európai muskátli tenyésztők, azaz a Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis/P. van der Haak Handelskwekerij, Selecta One és a Syngenta Flowers marketing kezdeményezése. A kezdeményezés 2016-ban kezdődött abból a célból, hogy népszerűsítse az Európában történő muskátli kereskedelmet és felügyelje azt hosszútávon. A vállalkozás jelenleg 22 országban zajlik. Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában. A tevékenységek az Európai Unió által támogatottak, a “Stars Unite a Europe in Bloom” kampány keretein belül.

Forrás: Pelagronium for Europe

Magazin ajánló: