0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Pusztító árvíz Oroszországban, mi lesz a gabonával?

Oroszországban a mezőgazdasági vállalatok munkáját nem befolyásolta jelentősen az pusztító árvíz - közölte az ország mezőgazdasági minisztere.

Dmitrij Patrusev Oroszország mezőgazdasági miniszter kiemelte, hogy biztató év vár az orosz agrárágazatra. A tavaszi vetések területe megközelíti az 5 millió hektárt, ami valamivel nagyobb ütemű, mint tavaly – tette hozzá a miniszter.

Oroszország arra számít, hogy 2024-ben a második legnagyobb termést fogja betakarítani, a 2023-as 147 millió tonnás gabonatermés-rekord után.

Az idei betakarításra szánt terület 300 ezer hektárral 84,5 millió hektárra nő – mondta Patrusev januárban. Az őszi vetésű növényeket 20 millió hektáron vetették el.

Észak-Kazahsztán és Oroszországi Urál régiójának nagy része az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb árvízével küzd, mivel az olvadékvíz megduzzasztotta a világ hetedik leghosszabb folyórendszerének mellékfolyóit, és több mint 125 000 embert kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát.
árvíz, Oroszország
Urál folyó áradása 2024 (Fotó: Orenburgi régió kormánya/Wikimedia Commons)
A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy az Orenburg, Altaj, Kurgan és Tyumen régiókban szükségállapotot hirdettek.

A Volga folyó szamarai régióját is nagy kiterjedésű áradások fenyegetik – közölték. Az ágazati szakértők szerint a valódi károkat csak a vizek levonulása után lehet felmérni.

További érdekességek:

EU vámot fog kivetni az orosz gabonaimportra

Jelentős mértékben felülmúlták a piaci elképzeléseket

Forrás: Reuters