Március végére az előnevelt csirkékből már elkeltek az első tételek, és indulhatott a következő forduló. A folyamatos energiaellátás tehát biztosított, a különböző tápokból és a szükséges gyógyszerekből megfelelő a kínálat. Ennek ellenére igen nagy a bizonytalanság a szakmabeliek körében.
– Az ukrajnai baromfiágazatnak egy idő óta számos kihívással kell szembenéznie, hisz az Európai Unió sok tagállama megpróbálja korlátozni az országunkból hozzájuk beáramló baromfitermékeket – magyarázza Kocsis András péterfalvai baromfitenyésztő.
Máskor tavasz közepétől kezdődően mikrobuszok tucatjai járták falvaink utcáit, hangos dudaszóval jelezve, hogy megérkezett a fiatal baromfinemzedék. Most az ismert okok miatt jóval kevesebben mernek beülni az autók volánja mögé. Nyilvánvaló, hogy ebben a helyzetben az online értékesítési formák egyre népszerűbbé válnak. Emellett hallottam már olyan vállalkozó szellemű fiatal hölgyekről, akik megfelelő díjazás fejében házhoz szállítják az előnevelt csibéket, amiket az interneten előzőleg lefixált a termelő és a vásárló.
Két évnyi háborús tapasztalat birtokában most milyen idényre számítanak?
– Amíg tart a fegyveres konfliktus, jelentős előrelépés nem várható. Azok közül sokan, akik éveken át két-háromezer naposcsibét további nevelés céljából átvettek tőlünk, jelenleg nem tartózkodnak idehaza. Falvaink többségében is főleg idősekkel találkozunk, akik megelégszenek a korábban tartott baromfiállománynak a felével is. Hasonló a helyzet a hágón túli településeken: jelentős részben őket is mi látjuk el előnevelt csirkével.
Megvallom őszintén, egyesek már azt is kész csodának tartják, hogy önök, akik évente 30-40 ezer egyedet forgalmaznak, még léteznek egyáltalán…
– Valóban, az ukrajnai baromfiágazat szereplői között igen erős a versengés.
Ennek legfontosabb eleme, hogy az ugocsai termelők többsége mindig is a kettős hasznosítású baromfit részesítette előnyben, mivel nálunk ez felel meg leginkább a háztáji szárnyasokkal szembeni elvárásoknak. Tehát a kifejlett tyúkok tojáshozama legyen bőséges, emellett, ha levágásra kerülnek, akkor egy finom vasárnapi ebédhez biztosítsák az elvárt húsmennyiséget. Legalább két kilót, vagy még annál is többet. Nos, a hatalmas kapacitással rendelkező ukrajnai baromfigyárak ennek a kistermelői rétegnek a kiszolgálását nem hajlandók felvállalni, mert ők, úgymond, nagyban utaznak. Egyrészt a kifejezetten a rekordmennyiségű tojást produkáló tyúkokat, illetve a brojlereket favorizálják.