0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Aloe vera: csodanövény, de a marketingje is jó…

Az Afrikában honos növény meghódította a világot, gyógyhatását rengetegen dicsérik. Könnyen tartható nálunk is cserépben, így mindig kéznél lesz a segítség.

Az Aloe vera nagyon kedvelt lett a világon. Számos táplálékkiegészítőt találunk, melynek e növény az alapanyaga, de kozmetikumokban, fogkrémekben is megtalálható. És igen ízletesek az aloé darabokat tartalmazó üdítőitalok is…

Az Aloe vera hazánkban tavasztól őszig szűrten napfényes, vagy félárnyékos helyen, a szabadban érzi legjobban magát. Tűző napon a levelek megbarnulhatnak, megéghetnek. Télen a 15-16 °C-os világos helyiség a legoptimálisabb számára, de a hőmérséklet semmiképp ne süllyedjen 5 °C alá a teleltetőhelyén.

Öntözni mérsékelten kell, lévén, egy levélszukkulensről van szó, és, mint minden pozsgás növény, vízraktározásra rendezkedett be. Amikor a leveleken érezzük, hogy nem eléggé rugalmasak, hanem kezdenek puhulni, az azonban már növény szomjazásának a jele.

Aloe vera, a csodanövény

A panacea gyógynövények közé azok tartoznak, melyeket csodanövénynek tartanak. Ez kicsit túlzásnak hangzik, de van alapja, hiszen az ide tartozó fajok gyógyhatásai nagyon sokrétűek, és egymástól igen eltérő problémák kezelésére is alkalmasak.

Az Aloe vera külsőleg is sok mindenre alkalmazható: például pattanások, csípések, napégés, horzsolás, zúzódás, herpesz, bőrgomba, hegek, fekélyek, bőrpír, fagyás, narancsbőr kezelésére is.

Belsőleg alkalmazva tökéletesíti az emésztés folyamatát, fokozza a tápanyagok felvételét, és optimalizálja a táplálék emésztőrendszerben való áthaladásának az idejét. A szervezet öngyógyító képességére is jó hatással van: bakteriális fertőzések, bélférgek, gyomorsavtúltengés esetén is alkalmazható.

aloéKülsőleg is egyszerű alkalmazni

Külsőleg alkalmazva a frissen vágott levelet használjuk fel, mert hatóanyagai a levegő oxigénjével érintkezve rövid idő alatt oxidálódnak, és vesztenek hatásukból.

Egyik lehetőség, hogy ezzel a géllel bedörzsöljük a kezelendő felületet, másik megoldás pedig (főleg kisebb kiterjedésű kezelt felületek esetén), hogy félbevágjuk hosszában a levelet, a kezelendő részre helyezzük, majd gézzel rögzítjük.

Nyúzzuk meg az Aloe verát!

aloe vera

 

Aloé gél és ital készítésére a tő alsóbb, vastagabb levelei alkalmasak, ha a felső fiatalabb leveleket vágjuk le, azzal jócskán visszavetjük a tő fejlődését.

A levágott levelet mossuk meg, a két élét vágjuk le, majd aprítsuk 3-4 centiméteres darabokra.

Ezeket hámozzuk meg gondosan, úgy, hogy a bőrszövete alatt található sárgás latex részt is távolítsuk el. Ha ez nem sikerül elsőre, akkor mosással is tisztíthatjuk még az aloe zselét. A lényeg, hogy a sárga latexből semmi ne maradjon rajta, mert ez az anyag súlyos hasmenést és görcsöket okozhat.
A megfelelően megpucolt aloé áttetsző, zselészerű, tiszta anyag.

Ezt a zselét feleannyi térfogatú vízzel turmixoljuk össze, majd hagyjuk állni félórányit, ennyi idő elegendő ahhoz, hogy letisztuljon. Turmixoláskor, ha nem teszünk elegendő vizet a zseléhez, felhabosodik.

Bár az Aloe vera a legismertebb gyógynövénye az Aloe nemzetségnek, érdemes megemlíteni az Aloe arborescens,  azaz a cserjés aloé fajt is, mely gyógyhatásában talán még vetekszik is ismertebb társával, csak levelei kisebbek, emiatt gyógyászati alapanyag felhasználásra rosszabb a kihozatala.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: