0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

Véget érhet az importtilalom, indulhatnak az almaszállítmányok Kínába

Sok évnyi importkorlátozás után úgy tűnik, megnyílhat a kínai piac néhány németországi agrártermék előtt. Az alma is a listán van, ami különösen érdekes a lehetséges exportőrök körében, olvastuk a fruchthandel.de portál hírét.

A német agrárpiac érdekében tett jelentős előrelépésként értékelte a szakma, hogy Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter két nyilatkozatot írt alá a Kínai Népköztársaság fő vámigazgatóságának vezető tisztségviselőjével. Ezek egyebek között a Németországból származó alma exportjára vonatkoztak, az aláírás pedig az importtilalom végét jelentheti.

A Fruchthandel Magazin kérdésére a német zöldség- és gyümölcstermesztő szövetségek egyesületének (BVEO) ügyvezetője, dr. Christian Weseloh pozitívan nyilatkozott a kínai látogatás eredményeiről, hozzátéve, hogy a német alma exportjának pontos keretfeltételeit még tisztázni kell.

Mint mondta, a BVEO üdvözli a megállapodást, hiszen maguk kezdeményezték a piacnyitást sok évvel ezelőtt, de más piacliberalizációs eljárásokból jól tudják, hogy a lényeg a részletekben rejlik. A konkrét behozatali feltételek határozzák meg, hogy egy export vagy import mindkét fél számára jövedelmező lesz-e. Ezek a növényegészségügyi keretfeltételek egyelőre nem állnak a BVEO rendelkezésére, ugyanakkor már kérték őket a szövetségi mezőgazdasági minisztériumtól.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy a minisztérium sajtóközleménye szerint idén kínai szakértők látogatására kerül sor a német almatermesztő régiókban. Ezt a lehető leggyorsabban meg kell tervezni és végre kell hajtani, mondta a termesztői szövetségek nevében nyilatkozó dr. Christian Weseloh.

Ez is érdekelheti:

52 millió tonna ukrán gabona – kevesebb, mint tavaly

Lesz elég búza? Az időjárás rendesen bekavart Európában

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: