0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Lesz elég búza? Az időjárás rendesen bekavart Európában

Vegyes képet mutat a búza Európa-szerte. Míg Franciaországban és Nagy-Britanniában az esőzések várhatóan rontanak a terméshozamon, addig Németország, Lengyelország és Spanyolország élvezi a nedves és meleg időjárás előnyeit.

A búza terméshozama idén nem fog csúcsot dönteni: Európa északnyugati részein az őszi vetések a heves és hosszan tartó esőzések miatt tragikus képet mutatnak. 2020 óta a legkisebb búzatermésre számíthatnak a gazdák.

Franciaországban a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal szerint márciusban tovább romlottak a kilátások a legfontosabb búzatermesztő területeken.

Miután a búzával bevetett terület jelentősen csökkent, egyre nagyobb aggodalomra adott okot, hogy a terméshozamok is csökkenhetnek.

búza, vetés

„Ez egy nagyon trükkös év lesz a terméshozamok szempontjából, amelyek minden bizonnyal az elmúlt évek átlaga alatt lesznek” – mondta Francois Laurent, az Arvalis növénytermesztési intézet kutatási vezetője.

A túlzott nedvesség és az enyhe hőmérséklet kombinációja azt jelenti, hogy a növények viszonylag fejlettek, de gyengék a gyökereik.

A búza csökken, a kukorica nő

A kukorica további területeket nyerhet, mivel csapadékos időjárás mérsékelte azokat a várakozásokat, hogy a gazdák több tavaszi árpát vetnének. Az Arvalis most arra számít, hogy a tavaszi árpa vetésterülete a tavalyi évhez képest stabil marad, mondta Laurent.

Nagy-Britanniában a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) becslése szerint a búza vetésterülete 15%-kal csökken az idén. Azt is közölte, hogy március végére a búza 34%-a volt jó vagy kiváló állapotban, szemben az egy évvel korábbi 90%-kal.

„Ősz óta tartósan csapadékos az időjárás, ez nagyon megviselte a termést” – mondta Helen Plant, az AHDB vezető elemzője.

Bár Németországban is kisebb búzatermés várható idén, mert az őszi vetések megsínylették a sok csapadékot, de alapvetően a szántóföldi körülmények kedvezőnek tűntek.

„Összességében a német gabonatermés jó állapotban van, nincsenek jelentős problémák a pangó víz miatt” – mondta egy német gabonaelemző. Szerinte a termés növekedése körülbelül két héttel a szokásos ütem előtt van.

Forrás: esmmagazine.com

Magazin ajánló: