0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Csökkennek a műtrágyaárak a világpiacon: de mikor fizetnek kevesebbet a gazdák?

A nitrogénműtrágyák ára meredeken csökken a világpiacon. Németországban ugyan még nem érzékelhető az árváltozás, de talán csak idő kérdése, hogy a tendencia oda is megérkezzen.

A foszforműtrágyák világpiaci árai is jelentősen csökkennek, a nitrogénműtrágyák globális árcsökkenését pedig a legutóbbi indiai karbamid-beszerzési pályázat eredménye idézte elő. A pályázat keretében felajánlott 725 000 tonnából végül csak 340 000 tonnát vásároltak az indiaiak. műtrágyaárak

műtrágyaárak

Úgy tűnik, Indiának még mindig bőven van karbamidkészlete, és a kért árak túl magasak voltak a vevők számára – vélik az elemzők. Ennek következtében a karbamid ára bezuhant az összes fontos kereskedési helyszínen.

műtrágyaárakA közel-keleti nemzetközi karbamid benchmark tonnánként 25 dollárral 300 dollárra esett áprilisra. Az árak májusi szállítások esetében még tovább, tonnánként 295 euróra csökkentek. Egyiptom, mely Európa egyik legfontosabb beszállítój, nem pályázott az indiai tenderen, de a FOB-árak ott is 15 dollár körüli összeggel 315 dollár/t-ra estek.

Ezen kívül Kínából olyan hírek érkeztek, hogy ismét engedélyezett a karbamidexport, mely hamarosan meg is kezdődik, ez pedig további nyomást gyakorol a globális piacra.

A kereskedők jelentése szerint az ammónium-szulfát globális ára a közelmúltban stabil maradt a karbamidszektor turbulenciája ellenére, de a jegyzések valószínűleg itt is követik a karbamid árának nyomását. Az ammónium-nitrát és a mész-ammónium-nitrát (KAS) exportárai kezdetben szintén alig változtak, mivel Európában végéhez közeledik a szezon, és továbbra is gyenge a kereslet. A csökkenő karbamid árak azonban előbb-utóbb itt is jelentős lefelé mutató árkorrekciót okoznak.

A legfontosabb műtrágyák globális árkorrekciója még nem érte el a német piacot.

Ennek azonban legkésőbb májusban meg kell történnie, mely a nitrogén- és foszforműtrágyák árának csökkenéséhez is vezetne az országban. A német gazdálkodók által használt legfontosabb foszforműtrágyáért, a diammónium-foszfátért (DAP) múlt héten 645 eurót kellett fizetni tonnánként az importkikötőkben. Ez pedig 5 euróval kevesebb, mint márciusban.

Ez is érdekelheti:

Mire figyeljünk a földvásárlást követően?

A víz tudja a dolgát

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.com

Magazin ajánló: