NGT Szerző: Andre Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője
A mai élelmezési rendszer, bár milliárdok ellátására képes, a végsőkig ki van feszítve, és a környezet pusztulása, a csökkenő termőföldek és a tápláló élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés problémáival küzd – olyan tényezőkkel, amelyeket a mai Föld világnapján felelevenítünk, de amelyek minden nap a szemünk előtt vannak, amikor a fenntarthatóságot és bolygónk erőforrásainak gondozását helyezzük előtérbe a jövő generációk jólléte érdekében.
A történelem során az innováció mindig is kulcsszerepet játszott a mezőgazdaság fejlődésének alakulásában. A mezőgazdasági forradalom idején megjelenő gépesítéstől kezdve a zöld forradalom során bevezetett nagy terméshozamú növényfajtákig az innováció minden egyes korszaka előre vitte az emberiséget, lehetővé téve a növekvő világnépesség élelmezését. Napjaink kihívásai azonban olyan új megoldásokat igényel, amely nemcsak a terméshozamok növelésére képes, hanem a környezet megóvására, a táplálkozás minőségének javítására és a társadalmi egyenlőség előmozdítására is.
Az olyan technológiák, mint az új génszerkesztési technikák (NGT-k) páratlan pontosságot kínálnak a növények genetikai állományának módosításában, és a mezőgazdasági gyakorlat forradalmasítását ígérik. Bár a génszerkesztés csak az egyik darabja az innovációs kirakós játéknak, nem lehet eléggé kihangsúlyozni a mezőgazdaság előtt álló legégetőbb kihívások megoldására kínáló lehetőségeit.
Az NGT-k lehetővé teszik a kutatók számára, hogy gyorsan és megfizethető módon fejtsék meg a növények összetett genetikai kódját. A GMO-kkal ellentétben az NGT egyanazon fajon belüli genetikai módosítást jelent, olyan technikák alkalmazásával, mint a CRISPR-Cas9, anélkül, hogy a génszerkesztés során idegen DNS-t vinnének be egyéb, nem rokon szervezetekből, így fenntartva a fajon belüli genetikai állomány integritását.