0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Az agrárminiszter betiltaná a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

A miniszter hozzátette, a szalmabálák értékesítését érintő döntés előtt még egyeztetnek az érintettekkel, akiket kompenzálni kívánnak – írja az MTI.

bála szántóföld növénytermesztés
Fotó: MMG archív

Nagy István méltatta a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoporthoz tartozó Aranyeső Kft. tudatos talajművelését és a nehéz piaci körülmények között kiutat kereső növénytermesztését. A magyar tulajdonban lévő cég 1,2 milliárd forintos beruházással, ezen belül a Vidékfejlesztési programban elnyert 482 millió forintos támogatással épített egy modern szárítót és növelte számottevően tárolókapacitását – tette hozzá.

A miniszter felidézte, hogy az elmúlt három évben sorozatban érték „emberpróbáló” kihívások és nehézségek az agráriumot. „A kiutat önök jelentik a tudásukkal, tapasztalatukkal, kétkezi munkájukkal” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi fejlesztési ciklusban a magyar kormány maximális nemzeti társfinanszírozást nyújt az uniós forrásokhoz, megháromszorozva ezzel a támogatási lehetőségeket. A források mellett jó szakemberek, megújuló agráregyetemi képzés is segíti a mezőgazdaságot a kiútkeresésben – mondta.

Hangsúlyozta, „minden egyes gabonaszem, amit feldolgozás nélkül viszünk a piacra, elmulasztott lehetőség”. „A gabonát bőrben kell értékesíteni” – mondta, utalva az állattenyésztésben rejlő lehetőségekre.

Megemlítette, nyugat-európai minisztertársai közül többen is nyilatkoztak arról, hogy uniós támogatásokat kívánnak az állattenyésztésük leépítésére fordítani, ami további lehetőségeket rejt a magyarok számára.

„Mi nem leépíteni szeretnénk, hanem fejleszteni az állattenyésztésünket a források megháromszorozásával, hogy visszafoglaljuk az adottságainknak megfelelő helyünket a piacon” – fogalmazott. Megemlítette, hogy 3 millió muszlim él Európában, az ő bárányhús iránti igényük és a táplálkozási divatirányzatok is lehetőséget teremtenek – mutatott rá.

Nagy István az egyik legfontosabb problémának nevezte, hogy az elmúlt 50 évben a talajban élő mikroorganizmusok száma 90 százalékkal csökkent.

„Utolsó órában vagyunk, hogy a talajaink termékenységét megőrizzük” – fogalmazott.
Forrás: MTI

Magazin ajánló: