0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A húshasznú szarvasmarha tenyésztők legjobbjai 2024-ben

A XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításán 55 tenyészet 138 húshasznú szarvasmarha állatával jelent meg.
Fotó: Csatlós Norbert

A díjátadót követően a húshasznú fajtagyőztes tenyésztési nagydíjat elnyert J.M.K. Kft. vezetője Juhász Ferenc a Magyar Mezőgazdaság számára adott interjújában elmondta, hogy a szó nemes értelmében elégtételt érez. 32 éve végzett tenyésztői munka során sokszor érezte úgy, hogy abbahagyja. A jelenleg 250 anyatehén létszámmal rendelkező gazdaságban, főleg a támogatások megjelenése előtt, nagyon nehéz volt.

Sok-sok éven keresztül a szeretet vitte a vállalkozást, mert minden évben csak vitte a pénzt. Ebben fordulatot a 2004-es Uniós csatlakozás hozott. Ekkor lehetőség nyílt fejlesztéseket és korszerűsítéseket is elvégezni a gazdaságban és mostanra jutottak el odáig, hogy elmondható „önállóan megáll a lábán”.

Ehhez az eredményhez jól kell csinálni a gazdálkodást, melynek az alapja Juhász Ferenc szerint, hogy szeretni kell az állatot. Azért is fontos, mert egy állattenyésztő az év 365 napján dolgozik. Nagyon kimerítő tevékenység, ami sokat kivesz a gazdálkodóból, mert folyamatos figyelmet igényel. Így ezt a munkát igazán csak szívből lehet végezni.

A munka eredménye beérett. 15 éve járnak kisebb nagyobb sikerek mellett az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra, és nagyon jóleső érzés, hogy idén sikerült elnyerni a tenyésztési nagydíjat.

Juhász Ferenc szerint a húshasznú szarvasmarha fajták tenyésztése során is nagyon fontos a technológiai előrehaladás. Az etetés gépesítése, az istállók korszerűsítése, automatizálása vagy például az ellést megfigyelő rendszerek használata nagyon fontos. Elengedhetetlen az állattenyésztésben is a precíziós gazdálkodás megjelenése. Az állatok igényeinek minél jobb kiszolgálása fontos tényezője az eredményes gazdálkodásnak.

A haszon nem az eladott állatok árában, sokkal inkább abban van, hogy rövidebb idő alatt több állatot lehet előállítani.

A profi munka eredményeként J.M.K. Kft. telepén 98%-os a vemhesülési arány, amely az átlag 58%-os telepekhez képest, majdnem dupla szaporulatot jelent. Ami komoly gazdasági előny.

A jövőt illetően Juhász Ferenc kiemelte, hogy a limousin fajta tenyésztése náluk családi vállalkozás. Felesége, aki szintén agrármérnök és lányai is aktívan részt vesznek benne. A limousin fajta hazája Franciaország, ezért gyerekei francia kéttannyelvű gimnáziumba járnak, hogy ne legyen nyelvi akadálya a kapcsolatépítésnek és a legfrissebb információk, tapasztalatok, jó gyakorlatok megismerésének.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu