0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Fenntarthatóság kérdése a takarmányozásban és az állategészségügyben

Hódmezővásárhelyen a MATE által szervezett fenntarthatóság a jövő álló állattenyésztés záloga című konferencia második napján a hazai állatitermék-előállítás, a takarmányipar és állategészségügy helyzetéről osztották meg gondolataikat a résztvevők.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-, Élettudományi Egyetem rektora, Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, Tóth András, az Alpha Befektetési Holding Zrt. kereskedelmi igazgatója és Varga Ákos, az UBM Holding Nyrt. igazgatósági elnöke.

A konferencia szervezését az inspirálta, hogy az állattenyésztő szakembereket felvértezze azokkal tudományos alapok nélküli vádakkal szemben, ami manapság oly sokszor éri különösen a szarvasmarhatartókat –  avatta be a hallgatóságot Antal Gábor.

Senki ne gondolja, hogy az állattenyésztőknek, állattartóknak nincs klímaküldetése, klímatudata, ők is szeretnének egy olyan bolygón élni, ami élhető és hosszú távon fenntartható.
fenntarthatóság az állattenyésztésben konferencia alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok 2024
Fotó: Csatlós Norbert

Ugyanakkor számukra az állattenyésztés a megélhetést jelenti. Aki a rábízott erőforrásokkal a lehető leghatékonyabban tud termelni az nagy valószínűséggel fenntarthatóan gazdálkodik. De a fenntarthatóságot, ne az agrártudományokban járatlanok határozzák meg. Ne ők határozzák meg azt, hogy milyen körülmények között dolgozzanak és alkossanak, azok, akiknek ez a hivatása, megfelelő szakmai képzettséggel rendelkeznek és nyitottak a legfrissebb tudományos eredményekre, és ezeket a kutatási eredményeket integrálják is a gyakorlatba.  „Nekünk, agrárosoknak ebben felelősségünk van!” – mondta Antal Gábor.

A környezet, a gazdaság, és a társadalom hármasával egészítette ki a fenntarthatósággal kapcsolatos tegnapi gondolatait Gyuricza Csaba.

Ennek a három területnek az összhangját kell megteremteni, nemcsak az állattenyésztés, hanem a mezőgazdaság teljes vertikumában, melyeket a versenyképesség megőrzése egészít ki.

Részletesen kifejtette, hogy az egyetemek a világban zajló változásokat képesek követni és megjeleníteni az oktatásban, ha szorosan együttműködnek a piaci szereplőkkel. Ez a MATE filozófiája ezzel is hozzájárulva a fenntarthatóság alapelveinek a megvalósulásához az oktatásban.

fenntarthatóság az állattenyésztésben konferencia alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok 2024
Fotó: Csatlós Norbert
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: