0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Öntözési bemutató: ahol a víz az úr

Az öntözés iránt érdeklődőket vagy már öntöző termelőket várták Hartára, ahol a Bauer aktuális szakmai és technológia témákkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és hasznos eszmecserével várta partnereit a II. Öntözős Pikniken.

Az idei tavasz már csak ilyen. Hol az évszakot meghazudtoló meleg, hol pedig felhő ül meg a Kárpát-medencében, áztatva a földeket. Nincs is felemelőbb érzés, mint szemerkélő esőben indulni Budapestről, hogy Hartán részt vehessek a Bauer Öntözős Piknikén.

Kezdhettem volna így is a beszámolót, de ahogyan egyes helyeken mondják, a vendéglátó biztosítja az ellátást, a vendég hozza a jóidőt. Így történt ez a Bauer rendezvényén is, ahová nagyon sokan érkeztek, köszönhetően a téma fontosságának és a cég szakmaiságának. Az öntözés iránt érdeklődőket vagy már öntöző termelőket várták aktuális szakmai és technológia témákkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és hasznos eszmecserével.

Miközben a kezdésre vártunk, felidéztük, május 8-án, Mihály napján (bár van belőle néhány a naptárban) az eső elállt, s ragyogó napsütéssel örvendeztetett meg bennünket a az időjárás. Ugyanakkor mindenkiben ott a félsz, jönnek a fagyosszentek, s nem tudni, mit hoznak magukkal.

A beszélgetésekből az is kiviláglott, észnél kell lenni az öntözéssel, hiszen az alaposan megváltozott klíma új szemléletet kíván.

A házigazda Agro-Harta Zrt. vezérigazgatója, Szikszai Tamás is nyugtázta, a rendezvényt megelőző este leesett 14 milliméter csapadék, de már napsütésben várhatták a vendégeket. A tavaly 300 éves település a Duna bal partján fekszik, s a 3400 fős lakosság nagy része kötődik a mezőgazdasághoz.

A cég régóta foglalkozik öntözéssel, az 1972-ben átadott öntözőfürtre épülve egy évvel később már felvették a kapcsolatot a Bauer céggel.

Ma 1100 hektáron gazdálkodnak, s évi 1,1 millió hektoliter vízkivétel jellemzi az öntözésük intenzitását.

Dunavizet juttatnak ki, amit a parti táblák esetében közvetlenül a folyóból, pontomra szerelt szivattyúk segítségével nyernek, de a távolabbi földjeiket a 48 csatornakilométer hosszú fűzvölgyi öntözőfőcsatornán keresztül öntözik. A szakember elmondta, ma már tíz Center Pivot berendezéssel dolgoznak, s igyekeznek az öntöződobos eszközöket visszaszorítani.

Előadásában a klímaváltozás hazai hatásait elemző Kovács Erik elmondta, bár a csapadék mennyisége éves szinten egyre nő, ezek elsősorban a téli időszakban érkeznek, s nyáron összességében szárazságra számíthatunk. Egyre kevésbé számíthatunk hóra, szilárd csapadékra, nyaranta viszont nő a hőségnapok száma.

Ma Magyarország közel harmada tartozik a forró terület kategóriába, ami 2030-tól már eléri a négyötödöt.

Míg a csapadék mennyisége várhatóan jelentősen nem csökken, addig kevesebb esőnappal számolhatunk, így a leeső víz sokkal intenzívebben érkezik a talajra. Az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója kiemelte, a nyarak 6-7 hónaposak lesznek, míg a telek alig néhány hetesek. A klimatológus hozzátette,

idén az elmúlt 100 év legmelegebb nyara várható, a 2025-ös esztendőt pedig szárazság fogja jellemezni.

A tanácskozáson kerekasztal-beszélgetés keretében gyakorló szakemberek járták körül a szakmát leginkább érdeklő kérdéseket. Így górcső alá került a megváltozott klimatikus körülményekhez való alkalmazkodás, a vetésszerkezet, az alkalmazott termesztéstechnológiák sikeres beillesztése, a víztakarékos öntözés, csakúgy, mint az öntözési beruházások sajátos finanszírozása.

A szakmai tanácskozást terepszemle követte, ahol három helyszínen mutatták be az Agro-Harta Zrt. területén dolgozó öntöző berendezéseket.

Ez is érdekelheti:

Egy nyelvet beszélnek

Vízgazdálkodás: a debreceni deklaráció tézisei

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: