0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

A mesterséges intelligencia kártevőket és rovarokat is azonosít

A Critterpedia nevezetű program rovar- és kígyófajokat képes felismerni kép alapján az AI segítségével, mely a mezőgazdaságban is praktikus lehet.

Szerző: Bodnár Petra

Egyre elterjedtebb a mesterséges intelligencia használata mind a hétköznapokban, mind a különböző munkaterületeken, hiszen gyorsan old meg helyettünk specifikus problémákat nagyobb erőfeszítések nélkül. Ezért jött létre a Critterpedia nevű alkalmazás is, mely képzett algoritmus segítségével azonosítja be a felhasználó által lefotózott rovarokat és kígyófajokat, információt adva a pontos fajtáról és a további tudnivalókról.

traktor, betakarítás
Illusztráció
Nemcsak akkor lehet segítségünkre a szoftver, mikor a hétköznapokban valamilyen rovarról vagy kígyóról szeretnénk többet megtudni – főleg olyan országokban eshet ez meg, ahol gyakoriak a veszélyes fajok, mint Ausztrália -, de a termőföldeken megtalálható rovarokról is segít eldönteni, hogy kártevők-e, ami pedig a farmer hasznára válhat.

Miben van még a mezőgazdaság hasznára az AI?

A RELX  kutatása szerint 2021 végére már az amerikai mezőgazdasági ipar 87%-a használt mesterséges intelligenciát valamilyen formában. Az önkormányzó, távolról is vezérelhető betakarítógépek például már évek óta használatosak a növénytermesztésben, de a drónok is elég gyakoriak. Az intelligens szenzorok segítségével monitorozhatóak a talajviszonyok, a gyümölcstermesztés területén pedig kifejlesztették az úgynevezett négykezű robotokat is, melyek emberszerű kézügyességgel takarítják be a termést, és ez csak néhány példa.

Olyan mennyiségű adatot képesek feldolgozni, melyet az egyszerűbb számítógépeknek lehetetlen lenne, így segítik a gazdát a növényei karbantartásában és a hozam növelésében.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: