0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Az „ESG törvény” hatása a termelő vállalkozásokra

Ablakon bedobott pénz – ez a megfordított szólás kell, hogy teljesüljön az új törvény kapcsán. Így vélik azok a szakértők, akik a Greenpact webináriumán gyakorlati megközelítésből szemlélik az új adminisztrációs terhet.

A 2023. évi CVIII. törvény (a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról), röviden ESG törvény, Uniós elvárás volt és január 1-től lépett hatályba.

Az ESG-törvény – tekintettel az EU közeljövőben várhatóan hatályba lépő CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) irányelvére és az egyes magyar beszállítókat már érintő, német Lieferkettengesetz (ismertebb nevén: LkSG) ellátásilánc-törvényre – célja, hogy időben felkészítse a magyar vállalatokat versenyképességük megőrzésére.

ESG törvény

Az ESG mozaikszó az angol Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalati vezetés/irányítás) szavakból ered, ami meghatározza ezen befektetések szempontrendszerét. Társadalmilag felelős pénzügyek vagy zöld pénzügyek néven is szokták emlegetni.

Célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek (cégek, vállalatok, országok) tevékenységét, és így a rövid távú profitmaximalizáló gondolkodásmódot leváltsa az újfajta, hosszabb távú és etikus profitmaximalizálás.

Az ESG-szemlélet alapvetően három fő területre koncentrál az értékelés során:

  • A gazdálkodó szervezetek okozta környezeti hatások vizsgálata
  • Társadalmi kérdések kezelése a szervezeten belül és kívül
  • Felsővezetők tevékenységére és az általuk kialakított döntési mechanizmusok

Székács Gyula, a Greenpact (fenntarthatósági tanácsadó cég) ügyvezetője egy online „kerekasztal”-beszélgetés keretében próbált rávilágítani arra, hogy az ESG törvény a kihívások ellenére milyen gyakorlati lehetőségeket jelent a termelő vállalkozások számára. A beszélgetésen részt vett Tóth László, a Bonduelle Fejlesztési Igazgatója, Horváth Balázs, a Horváth Trade Holding ügyvezetője, Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezetője és Csabai Hajnalka, a Greenpact fenntarthatósági konzulense.

Fenntarthatósági jelentés eltérő módszertannal

esg társadalmi felelősségvállalásA szakértők információi szerint az ESG törvényhez kapcsolódóan még 15-18 végrehajtási rendelet fog érkezni, hogy a részletszabályokat a jogalkotó pontosítsa. Az ESG minősítését külső cégek fogják végezni, amelyek akkreditálása folyamatban van. Nehézség, hogy Uniós szinten minden ország különböző időpontokban vezeti be a jogszabályt, de ami ennél is nagyobb probléma, eltérő módszertannal. A Németországba szállító vállalkozások már tapasztalhatták az ESG szabályokat, mert ott 2023. januárjától lépett hatályba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu