0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Az „ESG törvény” hatása a termelő vállalkozásokra

Ablakon bedobott pénz – ez a megfordított szólás kell, hogy teljesüljön az új törvény kapcsán. Így vélik azok a szakértők, akik a Greenpact webináriumán gyakorlati megközelítésből szemlélik az új adminisztrációs terhet.

A fenntarthatóság kérdése a hazai vállalatoknál is napirenden lévő kérdés.

A csomagolóanyagok kezelése (újrahasznosítás), a társadalmi felelősségvállalás (faültetés) valamilyen mértékben már része a cégek tevékenységének.

A szakértők szerint ennek a tevékenységnek kell a tudatos és hosszú távon tervezet formáját kialakítani, és erről jelentéseket készíteni.

Kollégák bevonása

hulladékgyűjtés esg törvény fenntarthatóságAz egész fenntarthatósággal kapcsolatos vállalaton belüli intézkedéseknek persze csak akkor van eredménye, ha azt minden dolgozó a magáénak érzi. Ennek egyik módja, hogy az értekezleteken kerülni kell a rövidítések és angol kifejezések használatát. A szakértők szerint, nemcsak azért, mert a magyar nyelv szép és szinte mindenre van magyar szavunk, hanem mert a cégen belül az alacsonyabb iskolázottságú dolgozók hozzáállása is kell a sikerhez. A szemléletformálásnak nem csak a vezetőség szintjén kell megvalósulnia.

esg törvény illusztráció

Pénzügyileg is fenntartható

Az intézkedések során kiemelten fontos a vállalat jövedelmezőségének szem előtt tartása. Minden fenntarthatósági megoldás csak akkor lehet valóban fenntartható, ha az a vállalat profittermelő képességét nem veszélyezteti. Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy van példa rá, hogy valaki olyan változtatásokat hajtott végre, túlzott környezettudatosság okán, amely a versenyhátrányát és végül a cég csődjét eredményezte. Ezért hívták fel a szakértők a figyelmet a jó gyakorlatok keresésére és azok adaptálására.

Ha a fenntarthatóság jegyében olyan beruházások születnek, amely például a kiadásokat csökkenti az valóban fenntartható intézkedés. Jó példa erre az energiagazdálkodás újragondolása.

A napelemek telepítése környezeti szempontból előnyös, de valójában a vállalat kiadásait is csökkenti. Hasonló jó példa, hogy egy vállalat új telephelyét geológiailag aktív területre költözteti. A hőforrás használatával megoldott fűtés jelentős földgáz megspórolását teszi lehetővé. Ami szintén környezeti és gazdasági haszonnal járó, fenntarthatósági cselekedet.

Pénzügyi ösztönzők

pénzügy energia megtakarításHazánkban az ESG törvény bevezetésén felül a parlament más ösztönzőt is létrehozott a vállalatok fenntarthatósági elköteleződése érdekében. Ezek a köznyelvben „zöld hitelekként” ismert pénzügyi eszközök. A kamattámogatott hitelek feltételeként olyan fenntarthatósági elemek is megjelentek a hitelbírálat során, melyek egybecsengenek az ESG törvény célkitűzéseivel.

A környezeti kérdések azok, amelyek elsőként eszébe jutnak a cégvezetőknek. A társadalmi kérdések azonban ugyanilyen fontosak. Ezen a téren is akadnak jó gyakorlatok, melyek a vállalatok ilyen irányú elkötelezettségét példázhatják. Ebben az esetben is és az ESG kapcsán bármely kérdésben igaz, hogy érdemes szakértőkhöz fordulni. Érdemes olyan egyesületeket, tanácsadókat felkeresni, akik ezeket a jó gyakorlatokat gyűjtik és szívesen meg is osztják. (mint például a KÖVET Egyesület).

Forrás: magyarmezogazdasag.hu