0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Fejlesztések víztakarékos öntözésre

A víztakarékos öntözés egyre inkább előtérbe kerül, a klímaváltozás hatására ugyanis mindenütt szélsőségesen változik a csapadékeloszlás.

Régóta figyelmeztetnek a hidrológusok a talajvíz megőrzésének fontosságára. Különösen az Alföldön égető probléma a talajvízszint csökkenése. Hasonló gondokkal a vízzel sokkal jobban ellátott Hollandiában is küzdenek, és keresik a víztakarékos megoldást. Az USA szőlőtermesztői régóta öntözik az ültetvényeket, ám most altalajöntözésre állnak át. 

öntözés
Illusztráció
Forrás: Freepik

Annyi vizet kell megőrizni a talajban, amennyit csak lehetséges, ugyanis akkor hatékonyabb lehet az öntözés a faiskolákban. Ez az alapgondolata annak a kutatásnak, amit a hollandiai Wernhoutban működő Lodders faiskolában állítottak be, és amiről a Kwekers Bode című szaklap számolt be. A vízmegőrzés szükségessége az utóbbi évek száraz tavaszi és nyári időjárása után merült fel. Emiatt a zunderti faiskolások csöpögtető öntözésre térnek át, és a drénezés során előre meghatározott szinten tartják a talajvizet. Ezek a módszerek hatékonyabb vízgazdálkodást tesznek lehetővé, mint a csévélődobos vagy szórófejes öntözés.

A számos közreműködővel indult kísérletben ezeket az eljárásokat ötvözik intelligens digitális méréssel és szabályozással, hogy önszabályozó öntözőrendszert hozzanak létre.

Elméletben már megoldott ez a technika, a gyakorlatban azonban további mérések szükségesek a bevezetéséhez. A mérésekhez egyebek közt napelemmel működő csapadékmérőt, tenziométert, a terület jellemző pontjain elhelyezett talajnedvesség-mérőket használnak, a kapott eredményeket pedig térképen rögzítik a talajszkennerrel mért talajvizsgálati eredményekkel együtt. Azt akarják megállapítani, hogy milyen hatással van a talajéletre a talajvíz szintje és mennyisége, illetve hogy egy-egy tápelem hiánya vagy többlete hogyan hat a többire.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: