0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 7.

Gyökerek és mikrobák

Sokan tanulmányozzák a növények gyökere és a talajmikrobákcközti összetett kapcsolatokat, de még sok a tanulnivaló, különösen a növények egészségére gyakorolt hatása tekintetében.

A Pennsylvaniai Állami Egyetemen (Penn State University) a szőlő gyökérzetét vizsgálják, írja a Good Fruit Grower.

szőlő
Illusztráció forrása: Freepik

Azt már tudjuk, hogy a gyökerek működése és elhelyezkedése nagyban befolyásolja a mikrobákkal való kapcsolatot, legyen az a termesztő szempontjából hasznos, mint a mikorrhiza gomba, vagy káros, mint a fitoftóra. A gyökér sok szenet képes szolgáltatni, ezzel vonzza a mikrobákat, de az is érdekes a talajlakó mikroorganizmusok szempontjából, hogy egy bizonyos helyet foglal el a talajban.

Az egyes gyökérszálak tehát befolyásolják, hogy mennyi és milyen mikroba találja vonzónak a gyökérzetet.

Suzanne Fleishman gyökérbiológiával foglalkozik az egyetemen, és azt vizsgálja, hogy a szőlő gyökérzete milyen kapcsolatban áll a talajban élő mikroorganizmusokkal, beleértve az alany és a talajtakaró növényzet hatását is. Utóbbi különféleképp hat a gyökér és a mikrobák kapcsolatára: a növényzettel takart sorközű ültetvényben általában mélyebbre hatol a szőlő gyökere, illetve az eltérő adottságú területeken segítségül hívhatjuk a növényzetet a szőlő táplálására. Alacsony nitrogéntartalmú talajon érdemes hüvelyes növényt vetni a sorközbe fű helyett, ami a szőlővel verseng a nitrogénért. Ennek a fordítottja, hogy túl erős vegetatív növekedésű ültetvényben a füves talajtakarás segít visszafogni a növekedést.

A kutató gyűjti az adatokat arról, hogy az egyes technológiai elemek közül melyek hatnak kedvezően a szőlőgyökér mikrobiális kapcsolataira. Általában a forgatás nélküli talajművelés, a takarónövények vetése és a mulcsozás ilyen beavatkozás. Bármi, amit a gazdák a talaj javítására elvégeznek, a mikrobákra is hasznos.

David Eissenstat, az egyetem emeritus professzora kutatja még a témát, és azt hangsúlyozza, hogy a gyökerek egyáltalán nem egyformák, sem átmérőjükben, sem fejlődési állapotukban, sem működésükben, és ennek megfelelően teljesen eltérő mikrobákkal állnak kapcsolatban. Például az erőforrás-igényes mikrobák, mint a mikorrhiza gombák, hajlamosak a fiatal, erőteljesen növekedő gyökereken megtelepedni. Más fajok erős térbeli elrendeződéssel jellemezhetők, és ezek csak bizonyos gyökerekkel lépnek kapcsolatba.

A talaj-mikrobiomot már a terroir részének tekintik

A gyökér mikrobiom vizsgálata azért is fontos, mert befolyásolja a növény stressztűrését és ellenálló képességét a károsítókkal szemben, valamint a termés összetételét és minőségét.

A növények számos olyan anyagot bocsátanak ki a gyökereiken keresztül, amelyek vonzzák a baktériumokat. Ilyen anyagok a cukrok, aminosavak, szerves savak, vitaminok, fitohormonok, flavonoidok, terpének, amiket aktívan keresnek a mikrobák, tehát szoros kölcsönhatásban állnak egymással.

A legújabb kutatások hatására a talaj-mikrobiomot ezért a terroir részének tekintik. A további vizsgálatok azért is fontosak, mert valószínűleg a talajban élő gombák és baktériumok segítségével a szőlő jobban alkalmazkodhat a klímaváltozáshoz és jobban ellenállhat a fertőzéseknek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: