0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Öt évvel a népszavazás után mi lett a beporzókkal?

Öt évvel ezelőtt Bajorországban ezrek álltak sorban a városházák előtt, sok helyütt hóban, hogy aláírják a beporzók megmentését célzó népszavazási kezdeményezést. Több mint 1,7 millió állampolgár foglalt állást aláírásával a beporzók megmentése melle

A „Mentsétek meg a méheket” – kezdeményezésről újságunk is beszámolt (lásd itt). A beporzók számára még ugyanabban az évben számtalan közterületen és mezőgazdasági területen új virágzó felületeket sikerült létrehozni Bajorországban. 

A legjobb példa München városa, ahol virágzó területek létrehozásával új élőhelyeket teremtettek. Két sikeres kísérleti projekt után most már városszerte 490 hektár útmenti zöldterületet gondoznak. De más bajor városok és községek is jó példával jártak elől: kisérleti projektekkel vagy a zöld területek korábbitól eltérő ökológiai gondozásával.

beporzók, poszméh

„A népszavazás több szempontból is megváltoztatta Bajorország arculatát. Sikerünk történetének szimbóluma a szabad államban található virágzó területek. Nyáron a biodiverzitás szempontjából fontosak és ráadásul szépek is.

Különösen fontos azonban, hogy ezek a virágzó területek télen is megmaradjanak, és ne nyírják le őket. A városokban ez sokak számára rendetlennek tűnik, hiszen ezek a területek látszólag rendezetlenek”

– mondja Dr. Norbert Schäffer, a Bajor Madárvédelmi Szövetség (LBV) elnöke. „Azonban a rovarok szívesen telelnek át a szárakban. Ha ezeket a területeket tél előtt levágják, a rovarok valódi csapdájává válnak. Ezért mindenkit arra kérek, hogy viselje el ezt a “rendetlenséget”, és saját kertjében is hozzon létre kis virágzó szigeteket, melyek egész télen megmaradhatnak, a biodiverzitás érdekében.”

A beporzók segítettek a támogatási összegek növekedésében is

A „Monitoring jelentés” arról is hírt ad,  hogy az utóbbi években a “zöldítő” programok mind területileg, mind a támogatási összegek tekintetében jelentősen növekedtek. 

“Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy csökken az érdeklődés” – mondja Agnes Becker, a népszavazási megbízott, az ÖDP (Ökológiai Demokratikus Párt) tartományi elnöke, és további ösztönző programokat javasol.

Az érdeklődés csökkenésének következménye vagyis, ha a zöldítési programok szünetelnének a jelenleg sürgetőbb válságok miatt,  visszalépést jelentene, amelyet aligha lehet majd behozni -, állítják a kezdeményezők.

Ajánljuk még:

Kína és India zőldíti bolygónkat

Menopauza, pre- és posztmenstruális szindróma, sebek és diabétesz: segít a méhpempő!

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu