A jó minőségű szénhidrátok fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő lendülettel tudjuk végezni napi feladatainkat. köret
Ám nem mindegy, milyen formában visszük be a makrotápanyagot: válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, hiszen azok – a finomított verziókkal ellentétben – tartalmazzák a gabonaszem értékes ásványi anyagokat, rostokat és vitaminokat tartalmazó részeit is.
Az alábbiakban a Prevention dietetikusának listája nyomán mutatjuk be azt a 14 gabonát, melyből egyszerűen készíthetünk változatos, tápanyagban gazdag köreteket.
Amaránt
Az amaránt valójában álgabona, hiszen mag. Növénye Dél-Amerikában őshonos, de az üzletek polcain ma már a világban szinte bárhol találhatunk amarántot.
Néhány kutatás alapján fogyasztása antibakteriális hatással is jár. Elkészítése igazán izgalmas: ki lehet pattogtatni, pont mint a kukoricát, főzhetünk belőle kását, de a rizshez hasonlóan is fogyasztható, párolva is kerülhet asztalunkra amarántból készült köret.
Freekeh
A különleges név egy ősi, közel-keleti búzafajtát takar.
A freekeh íze enyhén diós, földes. Magas rost- és fehérjetartalma miatt jó választás, sőt, a véralvadásban kulcsszerepet játszó mangánban valamint cinkben is gazdag. Ugyanúgy elkészíthető, mint a rizs, bioboltokból szerezhető be.